AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA
Kurban Bayramı hazırlıklarına başlayanlar "Kurban eti nasıl pişirilir?" sorusunun cevabını da araştırıyor. Etle ilgili doğru bilinen yanlışlar hem lezzetten ediyor hem de israfa neden oluyor. Peki, kurban eti nasıl pişirilir, ete tuz ne zaman eklenir?
ET PİŞİRMENİN PÜF NOKTALARI
Eti önce tuzlayıp sonra pişirmek doğru bilinen yanlışlardan biri. Tuzu piştikten sonra atmak gerekiyor. Böyle pişirilen et daha lezzetli ve yumuşak oluyor.
Bilinen en büyük yanlışlardan birisinin etleri dövmek. Etin yumuşak olması için et dövülür diye bir şey var. Uzmanlar, bunun kesinlikle yanlış olduğunu söylüyor.
Etleri ince ince doğradıktan sonra güzelce yağlayın. Sonra ızgaraya atın. Uzmanlar, eti ikinci gün yemeyi öneriyor. Çünkü et ilk gün kas pozisyonundadır. 12 saat geçtikten sonra et vasfını alıyor.
Et için orta pişirme tavsiye ediliyor. Bu sayede etin suyu ve lezzeti kalıyor ama eti çok pişirseniz suyu da kaçıyor tadı da.
Izgaralar sürekli kullanmadığımız ürünlerdendir. Izgarayı yüksek ateşte kızdırmak gerekiyor. Et pişerken de 10 santim boşluk olması gerekiyor. Izgaranın temizliğine dikkat etmek gerek. Yoksa orada kalan yağ ve antipaslar vücuda zarar verebilir, etler simsiyah olabilir. Izgarayı sildikten sonra sıvı yağ ya da hayvan yağı ile de silebiliriz.
İmkânı olan kasaba götürerek parçalarını doğru ayırmalı. Et parçalandığı zaman pirzolasını, kül bastısını ayıramazsınız hepsi kavurmalık olur. Dolayısıyla bilmeyenler mutlaka yardım almalı.