Küflenmiş salçanın küflenmeyen kısmı yenir mi? İşte küfü engellemenin yöntemleri

Uzmanlar, küflenmiş salçanın sadece küflenmeyen kısmını kullanmanın sağlık açısından doğru olmadığını belirtiyor. Çünkü küf yalnızca yüzeyde görünen kısmı değil, görünmeyen şekilde derinlere doğru da yayılmış olabilir. İşte salça küfüne dair bilinmeyenler…

Mor Papatya

Birçok insan salçada küf gördüğü zaman yarısını çöpe atıyor ve salçanın sağlam kalan yanını tüketmeye devam ediyor. Fakat bu aslında sağlık açısından riskli bir durum. Uzmanlar, kesinlikle tüketmeme konusunda uyarıyor.

SALÇA KÜFÜ NEDEN ZARARLI?

Salça küfü, genellikle uygun olmayan saklama koşulları nedeniyle oluşan ve sağlık açısından tehlikeli olan bir durum. Peki, küflenmiş salçanın küflenmeyen kısmı yenir mi?

Küfler, bazı durumlarda mikotoksin adı verilen toksik maddeler üretebilir. Bu maddeler karaciğeri etkileyebilir, bağışıklık sistemini zayıflatabilir ve uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Küfün görünmeyen kısımları gıdanın tamamına yayılmış olabilir; bu nedenle sadece üst kısmı almak yeterli değildir.

KÜFE KARŞI NE YAPILMALI?

Küflenmiş salça tamamen atılmalı

Açıldıktan sonra salça buzdolabında saklanmalı

Üzerine zeytinyağı ekleyip hava ile temasını kesmek salçanın raf ömrünü uzatabilir

Cam kavanozda ve temiz kaşıkla kullanmaya dikkat edilmeli

SALÇA KÜFÜ YENİRSE NE OLUR?

1. Zehirlenme ve Mide Rahatsızlıkları

Kusma

İshal

Karın ağrısı

Bulantı

Küf, sindirim sistemini tahriş edebilir ve gıda zehirlenmesine yol açabilir.

2. Mikotoksin Riski (Küf Toksinleri)

Bazı küf türleri, mikotoksin adı verilen zehirli maddeler üretir.

Bu maddeler:

Karaciğer hasarına

Bağışıklık sisteminin zayıflamasına

Uzun vadede kanser riski artışına neden olabilir.

Camdaki sinek lekesini engelleyen yöntem: Yarım bardak sirkeyle karıştırıp silin