AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA
Fatimatüzzehra Maslak
Yemeklerin en temel malzemelerinden biri olan salça hızla küflendiğinden ciddi bir masrafa neden olur. Ülkemizde özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sıklıkla üretilen kullanılan salçaların maruz kaldığı küflenmeyi önlemek için eskilerin en etkili taktiklerin sizler için araştırdık.
Salçaları o yıllarda buzdolabı olmamasına uzun süre saklayan bu yöntemleri günümüzde de rahatlıkla kullanabilirsiniz. Küflenme genellikle hava ile temas esnasında sıklıkla yaşanır.
Öncelikle saçlanın güneşte uzun süre kalması lazım.
Akabinde kaldırdığınızda ise içeriğine tuz ve zeytinyağı ilave edin.
Ayrıca en etkili yöntem ise cam kavanozlardır. Plastiklerde bakteriler daha hızlı çoğalır.
Bunun yanı sıra serin ve kuru bir yerde muhafaza etmelisiniz. Bu sayede salça uzun süre bakteri üretmez.
Salçayı evde kendiniz yapacaksanız asla ve asla alt malzemeler değil en kaliteli domatesleri tercih ediniz.
Küflenmeye yüz tutmuş domateslerden yapılan salçalara ne yaparsanız yapın anında küflenir.
Salçaların ağzı kesinlikle açık bırakılmamalı.
Kaya tuzu içeriğindeki potasyum sayesinde salçaların uzun süre saklanmasını sağlar.