Kronik hastalıklara iyi gelen egzersiz önerileri

Evde egzersiz koronavirüs salgın sürecinde hepimizin kurtarıcısı oldu. Evde egzersizin kalp hastalığı ve diğer kronik hastalıklara yakalanma riskini azalttığını belirten uzmanlar, solunum yolu hastalıklarına iyi gelen ev egzersizlerini anlattı.

DHA

Evde egzersiz yapmak yeni hayatın vazgeçilmezi oldu. Egzersizin diyabet, obezite, kalp hastalığı ve diğer kronik hastalıklara karşı koruduğunu belirten uzmanlar, evde yapılabilecek egzersizleri anlattı.

DHA'ya açıklamalarda bulunan İstanbul Rumeli Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Arş. Gör. Emine Nur Demircan, evde egzersizin önemini şu sözlerle dile getirdi:

"Fiziksel aktivite ve egzersizin diyabet, obezite gibi bulaşıcı olmayan hastalıklara karşı koruyucu ve tedavi edici etkileri var. Bunlara ek olarak yaşam kalitesi, süresi ve refahı artırır, kalp hastalığı ve diğer kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Egzersizin immün sistemi baskılayıcı aktive edici gücü egzersiz şiddeti ve süresi ile ilişkilidir.” 

HAFİF VE ORTA ŞİDDETTE YAPILAN EGZERSİZLER 

Demircan, hafif ve orta şiddette yapılan egzersizler ile ağır tempolu egzersizlerin bağışıklık sistemini güçlendirmedeki farklılıklarını ise şöyle anlattı:

‘’Hafif ve orta şiddette yapılan egzersizlerden sonra bağışıklık sistemimizden sorumlu immün elemanların sayısı artarak bağışıklık sistemimizi olumlu yönde etkilemektedir. 

Aynı zamanda yine orta şiddette yapılan egzersizler bağışıklık sistemimizde önemli rol oynayan beyaz kan uyararak fonksiyonlarını artırmaktadır. Tüm bu nedenlere dayanarak düzenli orta şiddette yapılan egzersizin üst solunum yolu hastalıklarına karşı, vücut direncini artırdığı söylenebilir. 

Ayrıca yapılan çalışmalar orta şiddetli egzersiz yapan kişilerde üst solunum yolu enfeksiyonu görülme olasılığının da yüzde 20-30 oranında azaldığını göstermektedir."

AĞIR TEMPOLU EGZERSİZLER

Arş. Gör. Emine Nur Demircan, ağır tempolu egzersizleri şöyle anlattı:

‘’Ağır tempolu kısa süreli veya orta tempolu uzun süreli 2-3 saat dayanıklılık egzersizi bağışıklık sistemi hücrelerini önemli ölçüde değiştirmektedir. Uzun süreli yüksek şiddetli egzersizlerin vücutta inflamasyona yol açtığı bilinmektedir. Buna ek olarak uzun süreli yüksek şiddette yapılan egzersizler bağışıklık sistemimizde yer alan immün elemanların üretimini azaltır ve konsantrasyonunu düşürür. Tüm bu olayların sonucunda da vücudumuzdaki bağışıklık sistemi baskılanmış olur. Bu tür egzersizleri izleyen birkaç saat boyunca bağışıklık sistemi zayıflar ve bu dönemde solunum yolu enfeksiyon riski artar.’’ 

ORTA ŞİDDETLİ EGZERSİZLER

Arş. Gör. Emine Nur Demircan sözlerine şöyle devam etti:

‘’Bu iki farklı şiddetteki egzersizlerin immün sistem üzerindeki etkileri dikkate alındığında şiddetli egzersiz üst solunum yolu enfeksiyon riskini artırırken, orta şiddetteki egzersiz üst solunum yolu enfeksiyon riskini azaltmaktadır. Bu sebeplerden ötürü koronavirüs geçiren veya geçirmeyen bireylerin yüksek şiddetli egzersizlerden ziyade daha çok düşük ve orta şiddetli egzersizleri tercih etmeleri gerekmektedir."

HAFTADA KAÇ GÜN EGZERSİZ YAPILMALI?

Pandemi süreci dahil olmak üzere tüm yaşam süresince çeşitli ev egzersizleri, yürüyüş, bisiklete binme gibi fiziksel aktivite durumlarını artırarak bağışıklık sisteminizi güçlendirebileceğimizi söyleyen Arş. Gör. Demircan, egzersiz süresiyle ilgili şunları söyledi:

‘’Karantina altındaki kişilerin normal yaşamlarındaki fiziksel uygunluklarını korumaları için haftada en az 4-5 gün (aerobik egzersizler, kuvvet egzersizleri) egzersiz yapmalıdır. Dışarı çıkma yasağı olmayan zamanlarda sosyal mesafenin korunarak (2metre) açık havada yürüyüş ve egzersiz yapılabilir. Yarışmacı sporcuların performanslarını koruyabilmeleri açısından yüksek şiddetli egzersizlere devam etmelerini, fakat bu süreçte bağışıklık sisteminin zayıflayacağından dolayı izolasyonlarını doğru şekilde yapmalarını öneririm.”