Kraliçe arı balın kalitesini belirliyor! Kraliçe arı üretimi nasıl yapılıyor?

Arılar içinde kraliçe arı bal üretiminde büyük bir role sahip. Mersin'de arıcılık eğitmenliği yapan Zeynep Yıldız Mavi, kurduğu işletmede ürettiği kraliçe arıları Türkiye'nin her yerine gönderiyor. Peki, kraliçe arı bal için neden bu kadar önemli? Gelin birlikte göz atalım.

IHA

Bal veriminde kraliçe arının işlevi büyük bir öneme sahip. Hatta birçok arıcının en önemli sorunu kovanlarda nitelikli arıya sahip olmak. Bu iş sanıldığı kadar kolay değil. Çünkü kraliçe arı üretimi birçok arıcı için hâlâ bilinmeyen konular arasında yer alıyor. Peki, kraliçe arı nasıl üretiliyor? Kaliteli balı ne belirliyor? İşte cevaplar...

İHA'da yer alan habere göre Mersin’in Erdemli İlçesi’nde 17 yıldır arıcılık eğitmenliği yapan Zeynep Yıldız Mavi, kurduğu işletmede ürettiği Kraliçe Arıları, yurdun 7 ayrı bölgesine gönderiyor.

Erdemli Halk Eğitim Merkezi usta öğreticisi Mavi, bir kovanın aşısı olarak nitelendirdiği kraliçe arının bal üretiminde verimi ve kaliteyi belirleyen en büyük unsur olduğuna dikkat çekti.

Kraliçe arının önemine değinen Mavi, "Kovan varlığımıza göre bal verimimizin, kovan başına düşük olmasının en büyük sebeplerinden birisi de nitelikli, vasıflı üstün karakterlere sahip ana arı üretiminin yeterli olmaması. Ya da arıcılarımızın bu analara ulaşamamasından kaynaklanıyor." dedi.

"ÜSTÜN VASIFLI KRALİÇELERİ TÜRKİYE’NİN HER BÖLGESİNE GÖNDERİYORUZ"

Bundan yola çıkarak kendi tesisleri kurup ’kraliçe’ yani ’ana arı’ üretimine yöneldiğini ifade eden Mavi, yaptığı işle alakalı şu şekilde bilgi verdi:

"KRALİÇE ARIYA TALEP YÜKSEK"

Nitelikli ve üstün vasıflara sahip ana arı üretimi gerçekleştirip, bal verimi ve ürün artışı ile ülke arıcılığına katkı sunmayı hedeflediğini aktaran Mavi, kraliçe arı üretimine talebin yüksek olduğuna da dikkat çekerek şu şekilde konuştu:

"Beklediğimin de üstünde bir talep gerçekleşti. Hem yöremizin, hem bölgemizin bu anlamda önünü açtık diyebiliriz. Üretimimiz gelecek yıllarda da süre gelen zamanda Anadolu ırkımızın, kendi yerli arı ırkımızın da genetik ve ıslah çalışmaları ile devam edecek. Ve bu geliştirilmiş olan Anadolu arımızı da yöremize ve bölgemize kazandırmayı hedeflemekteyiz." 

Kraliçe arı üretimini endemik bitkilerinde yer aldığı yaklaşık 2 bin-2 bin 200 rakımında gerçekleştirdiklerini de anlatan Mavi, şuana kadar 2 bin kraliçe arıyı farklı bölgelere gönderdiklerini, üretimi kademeli olarak arttıracaklarını da kaydetti.

EĞİTİME KATILDILAR ŞİMDİ KRALİÇE ARI ÜRETMEYİ ÖĞRENİYORLAR

Zeynep Yıldız Mavi’nin üretimde en büyük destekçileri ise daha önceden eğitimlerine katılan öğrencileri. Onlarda üretime yardımcı olup katkı sağlarken, işin püf noktalarını keşfediyor.

Üniversite mezunu Kerim Ayberk Güney arıcılık eğitimlerine katıldığını teorik bilgilerin ardından uygulamaya geçtiğini belirterek, "Yıldız hanımın kraliçe arı üretimi yaptığını duyduk. Teoride nasıl yapıldığını öğrendik. Şimdi uygulamaya geçtik. Türkiye’nin her yerine kraliçe arı gönderiyoruz. Doğu Anadolu olsun, Karadeniz olsun, Marmara olsun. Talep çok fazla, hatta yetişemiyoruz." dedi.