Pandemi çocuklarda dikkat eksikliğini tetikledi

Uzmanlar, Kovid-19 sürecinde değişen alışkanlıkların çocukların ruh sağlığını bozabileceğini ifade ediyor. Evde eğitime devam eden çocuklarda ekran bağımlılığı, kaygı ve stres olabileceği konusunda uyardı. Peki, ekran bağımlılığı oranı nedir? Ekran bağımlılığının nedenleri nelerdir?

Kovid-19 pandemisi ile birlikte evde vakit geçirme süresi arttı. Ruh sağlığını olumsuz etkileyen kapanma sürecinden çocuklar da etkileniyor. Evde eğitime devam eden çocuklarda fiziki aktivitenin azalması ve uyku düzenlerinin değişmesi ruh sağlığını etkiliyor. Çocuklar bu süreçte stres ve kaygının da etkisiyle teknolojiye yöneliyor. Peki, ekran bağımlılığı oranı nedir? Ekran bağımlılığının nedenleri nelerdir? İşte uzmanından yanıtlar...

DHA'da yer alan habere göre, özellikle rol-play ya da keskin nişancı tarzı oyunları tercih eden ergenlik çağındaki erkek çocukları ile akademik başarısı düşük, sosyal açıdan izole, arkadaşı olmayan, boş zaman etkinliği olmayan çocukların ruh sağlığı pandemi döneminde daha kolay bozuluyor.

"EKRANLAR KENDİNİ YATIŞTIRMA ARACI"

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Çilem Bilgiler, "Kovid-19 ilişkili stresin, kişilerin sosyal medya kullanımı ve televizyon başında geçirdiği süreyi, anlamlı biçimde arttırdığı gösterilmiştir. Diğer bir deyişle ekranlar ve internet, kişilerin kendini yatıştırma aracı haline gelmiştir." dedi.

"DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVE BOZUKLUĞU OLAN ÇOCUKLAR DAHA ÇOK ZORLANIYOR"

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Çilem Bilgiler, Kovid-19 pandemisinin insan yaşantısında birçok düzeni değiştirirken, çocukların yaşantısında yarattığı değişimin endişe verici olduğunu kaydetti. Salgın öncesinde bilgisayar ve internet başında geçirilen süre ile ev içi kuralların yıkıldığını belirten Dr. Çilem Bilginer, "Çocuklar, uzun süre boyunca ekran başından ders dinlemeye, dolaylı olarak kontrolsüz internet kullanımına, ebeveynlerinin eli ile teslim edilir hale geldi. Bu süreçte belirsizlikler, ev içinde değişen düzen, ebeveynlerin çalışma yaşantısı, uyku/uyanıklık döngüsü, azalan fiziki aktivite, yeme düzenindeki değişiklikler ya da hastalığa ilişkin bulaş kaygısı, yakınların kaybı gibi birçok etmen, çocuk ruh sağlığını olumsuz etkileyerek oluşan yeni kaygılar, yeni davranış sorunları ortaya çıkardı. Pandemi öncesinde 'Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu' gibi sorunları olan çocukların, hem uzaktan eğitime adapte olabilmekte daha fazla güçlük yaşadığı, hem de problematik teknoloji kullanımının arttığı gözlendi." dedi.

Polikliniğe yapılan başvurularda ailelerin en fazla şikayetçi olduğu konunun teknoloji bağımlılığı ile birlikte internet, dijital oyun, çevrimiçi alışveriş, sosyal medya, akıllı telefon kullanımı gibi bağımlılık çeşitleri olduğuna dikkat çeken Bilginer, "Özellikle rol-play ya da keskin nişancı tarzı oyunları tercih eden ergenlik çağındaki erkek çocukları ile akademik başarısı düşük, sosyal açıdan izole, arkadaşı olmayan, boş zaman etkinliği olmayan çocukların daha riskli olduğunu biliyoruz." diye konuştu.

"EKRANLAR KENDİNİ YATIŞTIRMA ARACI HALİNE GELDİ"

Bilginer, pandemi nedeniyle tüm dünyada internet başında geçirilen sürenin arttığını ifade ederek sözlerine şöyle devam etti:

"Evde kalma çağrısının yapıldığı ve kısıtlamaların gerçekleştiği ilk dönemde, Amerika'da çevrim içi oyun etkinliğinin yüzde 75 arttığı tespit edilmiştir. İnternet bağımlılığına ilişkin araştırmalarda, aynı coğrafya içinde bağımlılık oranlarının yüzde 3'ten yüzde 14'e yükseldiği gösterilmiştir. Pandemi sürecinde yapılmış geniş katılımlı bir anket çalışmasında, katılımcıların yaklaşık yüzde 50'si, ekran kullanımını orta düzeyde; yüzde 15'i ise kontrol edilmesi güç biçimde arttırdığını bildirmiştir. Öte yandan Kovid-19 ilişkili stresin, kişilerin sosyal medya kullanımı ve televizyon başında geçirdiği süreyi, anlamlı biçimde arttırdığı gösterilmiştir. Ekranlar ve internet, kişilerin kendini yatıştırma aracı haline gelmiştir. Bu durum, sosyal ve duygusal açıdan gelişmekte ve olgunlaşmakta olan çocuklar için büyük bir risk oluşturmaktadır."