Kovid-19 geçirenlerde hafızayla ilgili şikayetler arttı, uzmanlar uyardı

Kovid-19'un ardından unutkanlık, konsantrasyon güçlüğü ve hafıza üzerine şikâyetler artmaya başladı. Peki, Kovid-19 akıl sağlığını nasıl etkiliyor? Mor Papatya'ya açıklamalarda bulunan Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Recep Alp, ''Hastalığın aktif döneminde inme, epilepsi, baş ağrıları, kas tutulumu, işitme-denge ve koku sinirlerinin tutulumu gibi çok değişik nörolojik hastalıklara yol açtığı gösterilmiştir.'' dedi. Virüs atlatanların akıl sağlığı için öneriler haberimizde…

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Merve Kantarcı Çulha

Kovid-19' geçirenlerin çoğunda akıl sağlığı ile tedirginlik başladı. Çünkü virüsü atlatanların ortak şikâyetleri arasında baş ağrısı, unutkanlık, işitme ya da hafızayla ilgili problemler yer alıyor. Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Recep Alp, virüsü atlatanların akıl sağlığı için açıklamalarda bulundu.

Aksam.com.tr'den Merve Kantarcı Çulha'ya açıklamalarda bulunan Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Recep Alp, "Hastalığın aktif döneminde inme, epilepsi, baş ağrıları, kas tutulumu, işitme-denge ve koku sinirlerinin tutulumu gibi çok değişik nörolojik hastalıklara yol açtığı gösterilmiştir." diyerek beyin sağlığı konusunda uyarılarda bulundu.

KOVİD-19 GEÇİRENLERDE AKIL SAĞLIĞIYLA İLGİLİ ORTAYA ÇIKAN PROBLEMLER

Kovid-19 geçiren ve tedavi olmuş hastalarda kas ağrıları, halsizlik, yorgunluk, unutkanlık, baş dönmesi, kulak çınlaması, konsantrasyon güçlüğü şeklinde şikâyetlerin yoğun olduğunu söyleyen Recep Alp, şu bilgileri verdi:

"Koronavirus enfeksiyonu geçiren hastalarda sıklıkla karşılaştığımız en önemli semptomlar kümesi 'Beyin Sisi' olarak adlandırdığımız tablodur. Bu hastalarda konsantre olamamak, unutkanlık, dalgınlık, uyku problemleri, yorgunluk, halsizlik, isteksizlik, motivasyon güçlüğü, kulak çınlaması, baş dönmesi, konuşmada zorlanma, depresif ruh haleti gibi şikâyetleri sıklıkla görüyoruz. Kaygı bozuklukları başta olmak üzere birçok psikiyatrik hastalıkta gözlenebilmektedir."

AKIL SAĞLIĞI İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Hastalık öncesi, sırası ve sonrasında kişinin ayrıntılı muayenelerinin önemli olduğunu belirten Alp, şunları söyledi:

"Kronik enflamasyon belirtilerinin varlığı hastalık şiddeti açısından risk faktörü olduğu bilindiğinden tedavide kronik enflamasyon sürecini iyileştirmeye çalışmak önemli bir süreçtir. Hastanın inflamsyonun altta yatan sebeplerinin ortaya konulması ve bunların elimine edilmesi tedaviye katkı sunar. Hastalarda semptomatik tedavi dışından beslenmenin düzenlenmesi, uyku sağlığına dikkat edilmesi, stres ve kaygı ile mücadele etmek gereklidir."