AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA
Fatimatüzzehra Maslak
Meyan kökü görünüş olarak dal parçalarına benzetilir. Alternatif tıpta hekimlerin göz bebeği olan meyan kökünden yapılan şerbet ilaç görevi görür. Osmanlı hekimleri meyan şerbetini özellikle afet zamanlarından sonra dağıtılmasını tavsiye eder. Bunun nedenlerinden biri de meyan kökünün içeriğindeki güçlü vitamin ve minerallerdir.
Meyan kökü şerbeti, Osmanlı mutfağının gözdesi olmayı da bu içerdiği vitaminler sayesinde kazandı. Şerbetin maddi ve manevi şifasına inanılırdı.
Büyük felaketlerden sonra insanlarda oluşan panik ve korkuyu yatıştırmak için anti inflamatuar bakımından zengin olan meyan kökü şerbeti dağıtılırdı.
Meyan kökü şerbeti solunum yolunda oluşan deformasyonu ve enfeksiyonu da azaltır. Soğuk havalarda uzun süre soğuğa maruz kaşan akciğerlerde toplanan balgamı hızla söküp atar.
Vücudun virüs ve bakterilerle savaşmasını sağlar. Özellikle boğazda oluşan iltihaplanmayı temizleyerek nefes açar.
Vücudun adrenalin bezlerini hareketlendiren meyan kökü bu sayede kan değerlerini yükselterek vücut ısısını sağlar. Beyin fonksiyonlarının daha dinç olmasını sağlayan meyan kökü şerbeti, hormonal dengeyi korur.
Hepatit tipine bağlı gelişecek olan riskli sağlık sorunlarını azaltır. Sinir sistemini güçlendirir.
Mide ve bağırsak hareketlerini kontrol eder.