Koronavirüse karşı 14 altın kural

Solunum yollarını etkileyen koronavirüse karşı gerekli önlemler alınmaya devam ediliyor. Bu konuda afişler ve bildiriler yayınlayan Sağlık Bakanlığı vatandaşları bilinçlendirmeye devam ediyor. Koronavirüse karşı en etkili çözümler neler? Koronavirüse karşı nasıl önlem alınır? İşte size koronavirüsten korunmanın 14 altın kuralı...

Koronavirüsüne karşı tüm ülkeler önlem alıyor ve herkes bilinçlendiriliyor. Peki, bulaşıcı olan ve herkeste panik oluşturan bu hastalıkla nasıl baş edeceğiz? Koronavirüse karşı korunma yöntemlerinin son derece basit olduğuna dikkat çeken Bezmialem Vakıf Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Bülent Durdu, "Lütfen panik yapmayalım. Bu virüsten korunma yöntemleri son derece basit ve uygulanabilir." dedi.

Sağlık Bakanlığı'nın "Koronavirüs Riskine Karşı 14 altın kuralı"nı değerlendiren Durdu, en önemli kural ellerin sık sık yıkanması olduğunu söyledi. Durdu, "Koronavirüsün DSÖ ve Sağlık Bakanlığı tarafından damlacık, solunum salgıları, tükürük gibi ve temas yoluyla bulaştığı belirtiliyor. Gerek Sağlık Bakanlığı'nın gerekse DSÖ'nün sunmuş olduğu bütün acil durum planlarını çok iyi takip etmemiz gerekiyor. Aslında korunma yöntemleri son derece basit son derece anlamlıdır. Temasla bulaşmasını önlemek için herkesin el hijyenine dikkat etmesi gerekir. Elin tüm kıvrım bölgeleri tırnak dipleri, parmak araları su ve sabunla yıkanmalıdır. Eğer ellerimizi yıkayamıyorsak el dezenfektanları kullanmamız gerekir." şeklinde konuştu.

Yurt dışı seyahati olanların iptal etmesi gerektiğini belirten Durdu, şunları söyledi: "Yurt dışından döndükten sonra 14 gün kuralına dikkat edin. Ve 14 gün boyunca kendinizi evde karantinaya alın. Yaşlı hastalarla ve kronik hastalarla temastan kaçının. 1 metreden yakın mesafede kimseyle temasta bulunmayın. Panik olmak yerine tedbirlerimizi alacağız. Soğukkanlılıkla Sağlık Bakanlığı ve DSÖ gibi sağlık otoritelerinin belirttiği tedbirlere uyacağız." 

İŞTE KORONAVİRÜSTEN KORUNMANIN 14 KURALI

1- Ellerinizi sık sık su ve sabun ile en az 20 saniye boyunca ovarak yıkayın

2- Soğuk algınlığı belirtileri gösteren kişilerle aranıza en az 3-4 adım mesafe koyun

3- Bulunduğunuz ortamları sık sık havalandırın

4- Kıyafetlerinizi 60-90 derece normal deterjanla yıkayın

5- Ateş, öksürük, nefes darlığı gibi şikâyetleriniz varsa, maske takarak bir sağlık kuruluşuna başvurun

6- Öksürme ve hapşırma arasında ağız ve burunu tek kullanımlık mendille kapatın, mendil yoksa dirseğin iç kısmını kullanın

7- Yurtdışı seyahatlerinizi iptal edin ya da erteleyin

8- Kapı kolları, armatürler, lavabolar gibi sık kullandığınız yüzeyleri su ve detarjanla her gün temizleyin

9- Tokalaşma, sarılma gibi yakın temaslardan kaçının

10- Soğuk algınlığı belirtileriniz varsa yaşlılar ve kronik hastalarla temas etmeyin, maske takmadan dışarı çıkmayın

11- Ellerinizle gözlerinize, ağzınıza ve burnunuza dokunmayın

12- Yurt dışından dönüşte ilk 14 günü evinizde geçirin

13- Hiçbir kişisel eşyanızı (havlu gibi gündelik eşyaları) ortak kullanmayın

14- Bol sıvı tüketin, dengeli beslenin, uyku düzeninize dikkat edin