Korona katili mancar yemeğinin tarifi

Uzmanların ''koronavirüsüne karşı sık sık yeşil yapraklı sebzeleri tüketin'' uyarısı vatandaşlar tarafından ilgi gördü. Kara lahanadan yapılan mancar yemeği, sosyal medyada ''Korona katili mancar'' paylaşımıyla ilgi odağı oldu. Kara lahanada hangi vitaminler var? sorusu merak konusu oldu. Haberimizin devamında kara lahanaya ilişkin detayları bulabilirsiniz.

Zonguldak'ta yöre halkının çok fazla tükettiği yiyeceklerin başında kara lahana geliyor. Kara lahanadan yapılan çorba, sarma ve mancar yemekleri özellikle kış mevsiminde çok tüketiliyor. Türkiye'de koronavirüsün görülmesinin ardından bilim insanları, bağışıklık sistemini güçlendirici yiyecekler yenmesini tavsiye ediyor. Twitter'da da kara lahanadan yapılan mancar yemeği, "korona katili mancar" hashtagiyle gündem oluşturdu. Bu durumun ardından mancar yemeğinin tarifi merak konusu oldu. İşte gündeme düşen kara lahananın faydası ve mancar yemeğinin tarifi...

VİTAMİN DEPOSU

Diyetisyen Gizem Güneş, kara lahananın A,C ve K vitaminleri deposu olduğunu söyledi. Bağışıklık sistemini güçlendirmede önemli yiyeceklerden bir tanesi olduğunu DHA'ya anlatan Güneş, şöyle dedi:

"Özellikle A ve C vitaminden çok zengin. C vitamini bağışıklık sistemini çok güçlendiren, bağışıklık sistemine çok yardımcı bir vitamin. Acı biberden sonra en güçlü C vitamini deposu. Dolayısıyla çok güzel tüketebilirsiniz. Kara lahana suyunu kaynattıktan sonra gün içince tüketirseniz çok güzel bir C vitamini deposu olarak size yardımcı olur. Onun dışında vücuttan toksitlerin atılmasında çok etkili. Gün içinde bir sürü kötü hava koşullarına maruz kalıyoruz. Bunların önlenmesi için kara lahanadan destek alınabilir. Bizim bölgemizde çok yaygın olarak tüketiliyor. Çorbası çok iyi bir vitamin deposu. Yemeği ve sarması var."


MANCAR YEMEĞİNİN TARİFİ

Uzun yıllardır aşçılık yapan Özcan Ertük ise kara lahanayı "doğal antibiyotik" olarak tarif etti. Kışın her hafta çorbası ve yemeğini yapmaya çalıştığını ve müşterilerin çok sevdiğini söyleyen Ertürk, "Lahanaları güzel yıkadıktan sonra yemeklik olarak doğruyoruz. Ondan sonra kaynar suya atıyoruz. Haşlandıktan sonra diğer baharatları atıp pişiyoruz. Bu bir antibiyotik yemektir. Birçok şeye iyi geliyor. Bağışıklığı güçlendiriyor. Bugünlerde koronavirüs olduğu dönemde lahananın yemeği ve çorbası tüketilmelidir." dedi.