Korelilerin gençlik sırrı kimchi yemeği

Lahanadan yapılan geleneksel bir Kore yemeği olan kimchinin Güney Kore'de sağlığa iyi geldiği düşünülüyor. Kimchi yemeğinin kansere, obeziteye ve yaşlanmaya karşı etkili olduğu belirtiliyor. Peki, kimchi nasıl yapılıyor? İşte tarihi 1000 yılı aşan kimchinin hikâyesi...

AA

Güney Kore'ye özgü kimchi yemeği Korelilerin asırladır vazgeçilmez yemeği olarak biliniyor. Kimchi yemeğinin kansere, obeziteye ve yaşlanmaya karşı etkili olduğu belirtiliyor. Fermente bir gıda ve 1000 yılı aşkın geçmişe sahip olan "Kimchi", bugün de ülke mutfağının zirvesindeki yerini koruyor.

AA'da yer alan habere göre fermente edilmiş kırmızı biber ve sebzelerden, özellikle lahanadan yapılan geleneksel bir Kore yemeği olan Kimchi'nin Güney Kore'de sağlığa iyi geldiği düşünülüyor.

1000 YILI AŞAN BİR TARİHİ VAR

Ülkede yapılan kazılar sonucunda elde edilen bulgular, Kimchi'nin ilk formunun ülke tarihindeki 3 Krallık döneminden itibaren yenildiğini ortaya koydu.

Kore tarihinde 1000 yılı aşan geçmişe sahip olan Kimchi'nin ilk formu, turşuya daha yakın bir yiyecekti. Kimchi, Goryeo Hanedanlığı boyunca da çeşitli çeşnilerle Kore'nin fermente yemeğine dönüştü.

Goryeo Hanedanlığı'nda, saklama süresini artırmak için tuzda salamura edilmiş taze sebzelerin baharatlarla zenginleştirilerek fermantasyon için bir kez daha dinlendirildiği yöntem geliştirildi. Bu süreçte, baharatlar salamura sebzelere nüfuz ederek fermente oldu, laktik asit bakterileri arttı ve işlevsel maddeler ortaya çıktı.

Joseon Hanedanlığı döneminde de çeşitli dinlendirme yöntemleri geliştirildi ve Kimchi türleri çoğalarak gelişmeye başladı.

KANSERE, YAŞLANMAYA VE OBEZİTEYE KARŞI ETKİSİYLE ANILMAYA BAŞLANDI

Kore Kültür Merkezi (KKM) Müdürü Park Kee-houng, Korelilerin vazgeçilmezi Kimchi'yi anlattı.

Park, Kimchi'nin besleyici özelliğinin yanı sıra kansere, yaşlanmaya ve obeziteye karşı etkisi olan "süper fermente gıda" olarak anılmaya başlandığını söyledi.

"Kimchi, Kore'yi temsi eden yiyeceklerden biridir" diyen Park, bu gıdanın Kore kültüründeki önemine işaret ederek insanların büyük miktarlarda Kimchi yapmak için bir araya geldiğini, bunun toplumda dayanışma duygusunu güçlendirdiğini dile getirdi.

Park, "Kimchi kültürünün dünyanın her yerinden insanlarca korunan ve aktarılan bir kültürel miras haline geldiği söylenebilir." diye konuştu.

Kimchi'nin bekledikçe daha lezzetli hale geldiğini anlatan Park, "Kışın saklanan bir yiyecek olan Kimchi, bahardan sonra çok yumuşak hale gelir ve ekşi tadıyla yenmesi zorlaşır. O zaman da Kimchi ile yapılabilecek en iyi yemek, Kimchi yahnisidir." ifadesini kullandı.

"İNSANLARI VİRÜSLERDEN KORUYAN GIDALARDAN BİRİ HALİNE GELEBİLİR"

Park, Kimchi ile turşunun tatlarının birbirine benzediğini ifade ederek "Turşuya Türk Kimchisi diyebiliriz. Özellikle lahana turşusu, Kore'nin beyaz Kimchisi ile çok benzer." diye konuştu.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sonrası Kimchi üzerine yapılan araştırmaların daha da hızlandığını anlatan Park, "Kovid-19'un değiştirdiği dünyada, insanları virüslerden koruyan gıdalardan biri haline gelebilir." değerlendirmesinde bulundu.