Konuşurken bunu yapmak erken bir alzaymır işareti

Alzaymırı hafifleyen ve ilerlemesini yavaşlatacak çalışmalar devam ediyor. Fakat konuşurken bazı davranışlar alzaymır belirtisi olabilir.

Alzaymır için kalıcı bir tedavi yok. Fakat dünyada ve Türkiye'de alzaymırın ilerlemesini yavaşlatacak araştırmalara devam ediyor.

ALZAYMIR HASTALARINDA DİL DEĞİŞİKLİKLERİ YAYGIN

Geniş bir araştırma grubu, dildeki değişikliklerin Alzaymır hastalığının tüm evrelerinde önemli bir göstergesi olduğunu öne sürüyor.

Araştırmacılar, dil bozukluğunun orta ve ağır hastalık evrelerinden geçen hastaların çoğunda önemli bir sorun olduğunu ekleyerek, erken evrelerde bile "önemli bir özellik" olduğunu söylüyor.

BU İKİ SÖZLÜ İPUCUNA DİKKAT

Frontiers in Aging Neuroscience dergisinde 2018 yılında yayınlanan bir çalışmaya göre özellikle iki sözel değişiklik Alzaymır hastalığının erken evreleriyle bağlantılıdır.

Özellikle, araştırmacılar, ailesinde Alzaymır öyküsü olan ve erken bilişsel bozulma belirtileri gösterenlerin, "um" veya "uh" gibi dolgu sözcükleri kullanma ve konuşmalarını duraklamalarla renklendirme olasılığının önemli ölçüde daha yüksek olduğunu buldu.

KONUŞMADAKİ HER DEĞİŞİKLİK ALZAYMIR DEĞİL

Konuşma kalıplarındaki tüm değişiklikler mutlaka bilişsel bozulmayı göstermez ve tüm bilişsel bozulmalar Alzaymır veya diğer bunama biçimlerine yol açmaz. Normal yaşlanma, biraz daha yavaş hatırlamaya neden olabilir ve bu da konuşmada küçük değişikliklere neden olabilir.

Çamaşır makinesinin ömrünü uzatıyor! Tüyleri söküp alıyor