Hilal Çakır
Vazgeçilmez kahvaltılıklardan biri de çemen sosu. Genelde çemen sosunda çemen tohumu bulunur. Çemen otu sindirimden kolesterole kadar birçok hastalığa faydalı. Dolayısıyla çemen sosuna eklenmesi önemli. Farklı kahvaltılık arayanlara Canan Karatay'ın çemen sosu tarifini derledik.
CANAN KARATAY'IN ÇEMEN SOSU TARİFİ
Çemen sosu öyle bir kahvaltılık ki yumurtayla yan yana gelince de tereyağıyla yan yana gelince de lezzet bombası oluyor. Canan Karatay'ın içerisinde baharatlardan kaya tuzuna ve sarımsağa kadar zengin olan çemen sosu tarifi favoriniz olabilir. İşte adım adım malzemeler ve yapılışı...
ÇEMEN SOSU MALZEMELERİ
2 yemek kaşığı çemen otu tohumu
4 yemek kaşığı kırmızıbiber
1 tatlı kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
Kristal kaya tuzu
8 diş sarımsak
Ilık su
KAHVALTILIK ÇEMEN SOSU MALZEMELER
1 yemek kaşığı çemen sosu
1 yemek kaşığı domates salçası
Yarım çay bardağı havanda ezilmiş ceviz içi
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Yarım demet maydanoz
ÇEMEN SOSU TARİFİ
Sarımsakları soyun ve rendenin ince tarafından rendeleyin. Üzerine ılık su koyun. Çemen otu tozunu, kırmızıbiberi, karabiberi, kimyonu ve az miktarda tuzu karıştırıp, sarımsakların üzerine ilave edin ve karıştırın.
Gerekirse su ilave edin ama fazla sıvı olmamasına dikkat edin. Daha sonra bir kavanoza koyup muhafaza edin.
Kahvaltılık çemen mezesi yapmak istediğinizde, hazırladığınız çemenden 2-3 yemek kaşığı kadar alıp bir kâseye koyun.
Üzerine salça, zeytinyağı ve ezilmiş ceviz içini ilave edip karıştırın.
Maydanozları yıkayın ve ince ince doğrayın. Kahvaltılık çemeni doğranmış maydanozla süsleyip, servis edin.