Kolajen nedir? Faydası nedir? İşte o proteini içeren besinler

Kolajen yaşlanmayı yavaşlatma gibi konularda sıklıkla gündeme gelebiliyor. Bu nedenle birçok insan tarafından, ''Kolajen nedir?'' ve ''Kolajenin faydası nedir?'' gibi sorular da sorulabiliyor. İşte o proteinle ilgili detaylar…

İnsan vücudunda birçok protein yer alıyor. Söz konusu proteinlerin vücutta farklı faydaları ve görevleri de bulunuyor. Nitekim proteinler vücudun yapısal özelliklerinin korunmasına ve sağlıklı bir yaşam sürdürülebilmesine yardımcı oluyor. Ayrıca kolajen, insan sağlığı için en önemli görülen proteinlerden biri olarak ön plana çıkabiliyor. Bu nedenle, ''Kolajen nedir?'' ve ''Kolajenin faydası nedir?'' gibi sorular da sorulabiliyor.

KOLAJEN NEDİR?

Kolajenin vücut sağlığı için önemli görülmesi, ''Kolajen nedir?'' ve ''Kolajenin faydası nedir?'' gibi soruları da gündeme getirebiliyor. Peki kolajen nedir?

Kolajen; vücutta deri, tendon, kemik ve ligamentler başta olmak üzere birçok organda bulunan yapısal bir protein olarak biliniyor. Ayrıca vücutta en çok bulunan protein olarak bilinmesinin yanı sıra tüm vücut proteinlerinin üçte birini oluşturur. Kolajen, bağ dokunun fazlaca önemli olan bir bileşimi olarak da bilinir. Nitekim dokuları yapıştırıcı gibi bir arada tutma görevi görür.

KOLAJENİN FAYDASI NEDİR?

''Kolajen nedir?'' sorusuna istinaden, ''Kolajenin faydası nedir?'' sorusu da sorulabiliyor. Nitekim kolajenin faydası; tutkal gibi dokuları bir arada tutmayı sağlaması olarak dile getirilebiliyor. İşlevi ise; bağ dokuyu güçlendirmek, cilde sıkılık ve dayanıklılık kazandırma olarak söylenebiliyor.

O PROTEİNİ İÇEREN BESİNLER

Bazı besinler kolajen üretimine faydalı olabiliyor. Nitekim söz konusu besinlerden bazıları şu şekilde;

  • Hindi, tavuk ve dana eti gibi hayvansal protein bakımından zengin et ürünleri.
  • Kolajen üretimine faydalı olan ve amino asit bulunduran yumurta.
  • Süzme peynir, yoğurt ve süt gibi süt ve süt ürünleri.
  • Lahana, pazı, brokoli, ıspanak ve kara lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler.
  • Somon, sardalya, uskumru gibi soğuk su balıkları.
  • Greyfurt, mandalina, portakal ve limon gibi narenciye meyveleri.
  • Ahududu, çilek, böğürtlen ve yaban mersini gibi kırmızı meyveler.
  • Ceviz, biber, soğan, badem, fasulye ve bezelye gibi doku oluşumunu destekleyen biotin bulunduran besinler.