Kolajen hilesini bakanlık ifşaladı! Yüzde 1 dahi kolajen yok, o markalar kandırıyor

Kolajen popülerliği yüksek bir gıda ürünü oldu. Kolajen takviye gıda olarak marketlerden eczanelere hemen her yerde satışa sunuluyor. Kolajen maddesi olmamasına rağmen piyasaya sürülen ürünlerde hile tespit edildi.

AKSAM.COM.TR

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda güvenliği kapsamında yürüttüğü denetimlerde, piyasada satılan takviye edici gıda ürünleriyle ilgili skandalları kamuoyuyla paylaşmaya devam ediyor. Bakanlık, son güncellemesinde sahte ve içerik bilgisi yanıltıcı ürünleri ifşa ederek dikkatleri bir kez daha bu ürünlere çekti

KOLAJEN SKANDALI: %1 KOLAJEN BİLE YOK!

Yapılan incelemeler sonucunda, bazı kolajen ürünlerinin üzerinde yazan içerik bilgileriyle içeriğin birbirini tutmadığı ortaya çıktı. Özellikle Bilge İlaç Bitkisel Ürünler Kozmetik Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından CFP Collagen Forte Premium Powder markasıyla piyasaya sürülen ürünün, 5000 mg kolajen içerdiği iddia edilse de içinde %1 oranında bile kolajen bulunmadığı tespit edildi.

Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Kolajenin ilacı olmaz. Bu ürünleri kesinlikle kullanmayın!" diyerek vatandaşlara ciddi bir uyarıda bulundu.

İFŞA EDİLEN MARKALAR VE ÜRÜNLER

Bakanlığın yayınladığı listeye göre sahte ve yanıltıcı içerikli ürünler arasında:

Bilge İlaç: CFP Collagen Forte Premium Powder (Kolajen peptitleri, hyaluronik asit, koenzim Q10 içerdiği iddiası).

Galip Sefa İlaç: Tesir Multimineral Takviye Edici Gıda (Beyan edilen etken madde yok).

Koç İlaç: Medicago Multi Energy Multivitamin (Beyan edilen içerikler doğrulanamadı).

KOLAJEN DOĞAL YOLLARLA NASIL ALINIR?

Prof. Dr. Canan Karatay, kolajenin doğal yollardan alınması gerektiğini belirterek, "Vücudun sağlıklı yapı taşlarına ihtiyacı var. Kelle paça ve ayak paça, kolajen ihtiyacını bütünüyle karşılar," dedi. Karatay, doğal ve sağlıklı beslenmenin takviye ürünlerden daha güvenilir olduğunu ifade etti.

TAKVİYE EDİCİ GIDALARDA UYGUNSUZLUK TESPİTLERİ

Bakanlık, bazı ürünlerde ise ilaç etken maddesi bulunduğunu açıkladı. Bu durum, bu ürünlerin takviye edici gıda olarak satılamayacağını ve ilaç olarak değerlendirilmesi gerektiğini gösteriyor.

İfşa edilen diğer markalar arasında:

Vinta İlaç: Trex Plus ve Diblong (İlaç etken maddesi tespit edildi).

Burç İlaç: Trex Cap ve Zeytox Detox Cap's (İçerik bilgileri yanıltıcı).

United Beekeepers: Beemax Black Stinger Energy Raw Honey (Uygunsuz içerik).

Vatandaşlara Uyarılar

Yetkililer, bu ürünlerin kullanımının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın resmi internet sitesindeki listelerin düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, güvenilir olmayan yerlerden bu tür ürünlerin satın alınmaması konusunda uyarılar yapıldı.