Kokusuyla kendini seçtiriyor! İşte kavun seçmenin anahtar noktaları

Havaların ısınmasıyla beraber soğuk ve tatlı yiyecek arayışları başladı. Taşımak ve dilimlemek zahmetli olsa da yemesi bir o kadar lezzetli olan kavunu, seçmek çok kolay. Peki, sapsarı rengiyle yazın gelişini adeta haber veren kavun nasıl seçilir? Kavun seçmenin püf noktaları nelerdir?

HİLAL ÇAKIR

Kokusuyla iştahları açan kavun, yazın vazgeçilmez meyvelerinden biri haline geldi. Son zamanlarda tezgâhlarda görülmeye başlanan kavun, kimine çocukluğunu kimine de yazı hatırlatıyor. Peki, doğru kavun seçmenin sırrı nedir? İşte detaylar...

KOKUSU KENDİNİ SEÇTİRMELİ

Olgun bir kavun, özellikle sap kısmından koklandığında tatlı ve hoş bir aroma yayar. Eğer kavun kokusuzsa, büyük ihtimalle henüz tam olgunlaşmamıştır.

SAPSARI RENGİYLE YAZI HATIRLATMALI

Kavunun rengi soluk sarı, bej ya da açık krem tonlarında olmalı. Aşırı yeşil renkli kavunlar genellikle hamdır. Renk, güneşte olgunlaşıp olgunlaşmadığına dair ipucu verir.

NE SERT NE ESNEK OLMALI

Kavuna hafifçe bastırıldığında tamamen sert değil, hafif esnek olmalıdır. Çok sertse ham, çok yumuşaksa fazla olgunlaşmış veya bozulmuş olabilir.

SAPLARA DİKKAT

Sap kısmı kolayca kopmuş ya da hafif içeri göçmüşse bu, kavunun doğal şekilde olgunlaştığını gösterir. Sap hâlâ yeşilse, muhtemelen erken koparılmıştır.

AĞIR OLMALI

Aynı boyuttaki kavunlar arasında daha ağır olanı tercih edin. Bu, kavunun içinin dolu, bol sulu ve lezzetli olduğuna işarettir.

SESİ TOK OLMALI

Kavunun ortasına hafifçe vurduğunuzda tok ve derin bir ses duyulmalıdır. Boş, yankılı bir ses içinin kuru ya da ham olduğuna işaret edebilir.