Hilal Çakır
Omlet yapmak sadece hızlı ve kolay olmakla kalmaz, aynı zamanda ekonominin de bir örneğidir. Ufak tefek şeyler (yani artıklar) bir omletin içine konulduğunda yeni bir seviyeye yükselir.
Artan pişmiş sebzelerin biraz peynirle birleştirilip yumurtaya katlanması, mikrodalgada gelişigüzel ısıtılan bir kase sebzeden çok daha keyifli bir öğün sunar!
Fransız omleti, tavada çırpılmış yumurtalarla başlar (tıpkı çırpılmış yumurtalar gibi). Yumurtalar pişmeye başlayana kadar tava pişirme sırasında sürekli sallanır. Yumurtalar pişince, omlet yuvarlanır ve oval bir şekil alacak şekilde sıkıca katlanır ve son olarak dikiş tarafı aşağı bakacak şekilde bir tabağa çevrilir.
Sade veya dolgulu, peynirli veya peynirsiz olabilir. ( İnce otlu omlet, ünlü bir standart Fransız yemeğidir. Yumurtalar pişirilmeden önce içine doğranmış otların bir karışımı karıştırılır; peynir yoktur.)
YUMURTALI OMLET TARİFİ
Yumurtalar pişmeye yakın iç harcı eklenerek omlet rulo yapılmak yerine ikiye katlanır.
Başlamadan önce nereye gittiğinizi bilmeniz için okumanız gereken temel adımlar şunlardır:
Yumurtaları çırpın: Ne kadar aç olduğunuza bağlı olarak, omlet başına iki veya üç yumurta kullanın. Yumurtaları bir çatalla hafifçe çırpın.
Tereyağını eritin: 2 yumurtalı omlet için 8 inçlik yapışmaz tava, 3 yumurta için 9 inçlik tava kullanın. Tereyağını orta-düşük ateşte eritin ve yumurtaları pişirirken sıcaklığı düşük ve yavaş tutun, böylece alt kısmı çok fazla kızarmaz veya fazla pişmez.
Yumurtaları ekleyin: Yumurtaları bir dakika bekletin, ardından pişmiş yumurtaları tavanın kenarlarından nazikçe kaldırmak için ısıya dayanıklı bir silikon spatula kullanın. Pişmemiş yumurtaların tavanın kenarına akmasını sağlamak için tavayı eğin.
Omleti doldurun: Yumurtalar pişmeye başladığında iç harcı ekleyin, ancak omleti aşırı doldurmayın. Birkaç saniye daha pişirin.
Katlayın ve servis edin: Omleti ikiye katlayın. Silikon spatula yardımıyla bir tabağa kaydırın.
Pişmiş omlet yapışmaz tavadan beyaz bir tabağa kaydırılıyor.