Kliniklerde denendi: Alkol ve sigara kullananlar koronavirüse daha kolay yakalanıyor

Koronavirüs ile mücadelenin devam ettiği günlerde uzmanlar araştırmalara devam ediyor. Yapılan deneylerde alkol ve sigara bağımlılarının daha kolay koronavirüse yakalandıkları ve hastalığı daha ağır geçirdikleri ortaya çıktı. Alkol ve sigara kullanmanın bağışıklığı düşürdüğünü belirten uzmanlar, alkol ve sigara bağımlılığının aşı tedavisine de dezavantaj oluşturduğunu ifade etti.

Alkol ve sigara kullanımı bağışıklığı düşürüyor. Uzmanlar, alkol ve sigara bağımlılarının koronavirüse daha kolay yakalandığını ve hastalığı ağır geçirdiği konusunda uarıyor. Klinikler de yapılan deneylerde ise koronavirüs aşısının iyileştirme süreci için alkol ve sigara kullanmak dezavantaj oluşturuyor.

DHA'da yer alan habere göre alkol ve sigara bağışıklık sistemini baskılıyor. Bağışıklığı düşen vücut ise koronavirüse daha kolay yakalanıyor.

"ALKOL VE SİGARA BAĞIMLILIĞI AŞIYA CEVAP AÇISINDAN DEZAVANTAJ OLUŞTURUYOR"

Doç.Dr Ümit Savaşçı "Alkol alan kişilerin bağışıklık sistemleri baskılandığı için daha kolay koronavirüse yakalanma ihtimalleri olur ve daha ağır tablo ile yoğun bakımda takip edilme ihtiyaçları oluyor, bunu kliniklerde görüyoruz." dedi. Prof. Dr. İsmail Balık da "Alkol, sigara ve madde bağımlılığı, hastalıklara yakalanma, hastalıkların ağır geçirilmesi ve aşıya cevap açısından dezavantaj oluşturuyor." diye konuştu.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Savaşçı, alkol kullanımının koronavirüs için risk oluşturduğunu belirterek,

"Koronavirüs alkole karşı hassastır, alkol koronavirüsü öldürür; ama bu dezenfektan anlamında. Bir kişi çok alkol tüketiyorsa sigara tüketimi varsa beslenmesi ve uykusuna dikkat etmiyorsa obez ve hipertansiyonu varsa bizim en çok gördüğümüz, yoğun bakıma yatan vakalarımız bu tip vakalar. Bağışıklık sistemini alkol de sigara da baskılar." dedi.

"ALKOL KULLANANLAR KORONAVİRÜSE KOLAY YAKALANIYOR"

Doç. Dr. Savaşçı, koronavirüs döneminde alkol kullanımına dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yaparak, şöyle konuştu:

"Bu dönemlerde bunlardan uzak durmamız gerekiyor. Alkolün, hücrelerin hücresel bağışıklık sistemini baskılayıcı bir özelliği vardır. Koronavirüsten önce de özellikle alkol bağımlıları zatürre ile gelirlerdi. Bağışıklık sistemleri de baskılı olduğu için çok dirençli bakteriler ile yoğun bakımda yatar, alkol bağımlıları. Özellikle aşırı alkol tüketimi varsa bu kişinin bağışıklık sistemi çok baskılıdır ve her türlü mikroba karşı açık hale gelmiştir. Kesinlikle alkol, sigara bağımlıları, obezler ve hipertansiyon vakaları bizim koronavirüste en çok gördüğümüz vakalar. Alkol alan kişiler bağışıklık sistemleri baskılandığı için daha kolay koronavirüse yakalanma ihtimalleri olur ve daha ağır tablo ile yoğun bakımda takip edilme ihtiyaçları oluyor, bunu kliniklerde görüyoruz."

"AŞIDAN SONRA ALKOL ALMAYIN"

Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık da alkol, sigara ve madde bağımlılığının vücudun direncini düşürdüğünü belirterek,

"Bir kere kesin olarak şunu söyleyebiliriz ki alkol, sigara ve madde bağımlılığı, hem hastalıklara yakalanma hem hastalıkların ağır geçirilmesi hem de aşıya cevap açısından bir dezavantaj oluşturuyor. Hatta Rus aşısı'nın bilgilendirme broşüründe aşıdan sonra alkol alınmaması tavsiye edilir. Sigara, alkol, madde bağımlılığı, stres, uyku düzensizliği, kötü beslenme gibi faktörler bağışıklık sistemini zayıflatan faktörlerdir. Böyle kimselerde enfeksiyonlar çok daha kolay bir şekilde olur. Bağışıklık sistemi zayıf olduğu için enfeksiyonlara yakalanıldığında durum daha ağır seyreder. Bunlara aşı yapıldığında aşı yanıtı düşüktür. Bağışıklık daha zayıf olur. Kısa sürede böyle kimselerde aşının etkisi kaybolabilir. Bu hususların göz önüne alınmasında yarar var." dedi.