Klimalı evlere 7 uyarı! Hasta olmayın

Yaz mevsimi klimaların yoğun çalıştırıldığı bir dönem. Aşırı sıcak havalarda evde soğutma işlemini üstlenen klimaları kullanırken bazı hususlara dikkat etmeli. İşte 7 maddede hasta olmanızı önleyecek uyarılar...

"Klima çarptı." gibi sözleri yaz aylarında daha sık duyarız. Uzmanlara göre klimaya direkt maruziyet bizi hasta yapıyor. İşte klimanın çarpmaması için 7 uyarı...

KLİMALI EVLERE 7 UYARI

Klimanızı ideal oda sıcaklığında çalıştırın. Yaz aylarında soğutma modunda, kışın ise ısıtma modunda kullanılan klima sıcaklığı 21°C ya da 22°C olmalı. Aynı zamanda klimayı çok düşük sıcaklık yahut çok yüksek sıcaklığa ayarlamadığınızda, daha az enerji tüketmiş olursunuz.

Klimadan gelen havanın direkt olarak vücudunuza gelmesi, hastalığa davetiye çıkaran durumlardan. Klimanın kanatlarını bulunduğunuz yere göre ayarlayın ve klimanın üflediği havadan dolaylı bir şekilde yararlanın.

Astım ve alerjik hastalarının klima kullanırken direkt klimanın rüzgârına maruz kalmaması, karşısında oturmaması gerekir. Klima çalıştırmaya başladığınızda ortamı çok hızlı soğutmayın, yavaş yavaş soğutun. Böylece vücudunuzu ani sıcaktan soğuğa maruz kalması engellenmiş, ısı değişikliğine uyum sağlamasına imkân vermiş olursunuz.

Klimalar, ortamdaki havayı emip filtrasyon yaptıktan sonra dışarı verdiğinden cihazın zamanla filtrasyon sistemi kirlenebilir. Klimanın filtrelerinde biriken tozlarda bakteri ve mantar sporlarının üremesine neden olur. Bu mikroorganizmalar sağlığı olumsuz etkilediği gibi, zamanla ağır toz kokusunun oluşmasına yol açabilir. Bununla birlikte klimanın verimini düşürür ve olması gerektiğinden daha fazla enerji harcamasına neden olur. Dolayısıyla düzenli olarak klima bakımı yaptırmaya dikkat edin.

Klimanın hava giriş ve çıkış noktalarını herhangi bir ürünle kapatmayın. Bu klimadan maksimum verimi almanızı engelleyebilir. Ayrıca klimanızın üzerine herhangi bir eşya koymayın.

Çocuklu ailelerin klima kullanırken dikkat etmesi gereken nokta; çocukların klimaya ulaşmalarına imkân verecek (koltuk, sehpa, sandalye) gibi eşyaları klima yakınından kaldırın. Ayrıca klimanın kabloları çocukların ulaşabileceği bir yerdeyse, kabloları gizleyerek çocuğunuzun güvenliğini sağlayabilirsiniz.

Klima kullanırken pencere ve kapıyı açık bırakmayın. Bu klimadan istediğiniz soğukluğu yahut sıcaklığı yeteri kadar alamamanıza neden olur. Klima kullandığınız alanda pencereleri, kapıları sık sık açmayın ve uzun süre açık bırakmayın.

Hastalar klima kullanırken direkt klimanın rüzgârına maruz kalmamalı, karşısında oturmamalılar. Klima çalıştırılmaya başlandığında ortam çok hızlı soğutulmamalı, yavaş yavaş soğutulmalıdır. Böylece vücudun ani sıcaktan soğuğa maruz kalması engellenmiş, ısı değişikliğine uyum sağlamasına imkân verilmiş olur. Özetle klima kullanımının astımlı ve alerjik hastalar açısından bazı riskleri olmakla birlikte, yüksek sıcaklık ve nem oranının riskleri de göz ardı edilememeli.