AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA
Fatimatüzzehra Maslak
Asırlar yıl önce yaşayan Kleopatra'nın dillere desten güzelliği günümüz yüzyılında da konuşuluyor. Antik Mısırlı kadınların güzellik sırları ise tarih boyu araştırıldı. Teknolojinin ve kozmetik sanayinin olmadığı Antik Mısır devrinde kadınların bu kadar güzel ve alımlı olmaları hiç kolay olmamış. Özellikle adını tarihe kazıyan Kleopatra'nın rutini ise ağızları açık bıraktırdı.
Güne gül suyu ile başlayan Kleopatra hem kokusunu hem de pamuk gibi cildini buna borçlu. Her sabah yüzünü gül suyuyla yıkar.
Ardından yüksek oranda nemlendirici olan süt ve bal maskesini uygulardı. Bir yemek kaşıüı balı bir yemek kaşığı süt ile karıştırarak cildine süren Kleopatra yaklaşık 10 dakika sonra yüzünü ılık suyla yıkardı. Hem sivilce oluşumunu engeller hem de cildin nem dengesini korurdu.
Kleopatra haftada bir gün saçına kına uygulardı. Kınanın içine ise ceviz kabuğu tozu ve kül koyarak saç renginin hem siyah hem de parlak olmasını sağlardı. Öte yandan güçlü ve kalın saçlarının da sırrı olan bu bakım saç derisinde mantar ve kepeklenmeyi engellerdi.
Kleopatra saçında kına kokusunun kalmaması için saçını tuz ve naneli suyla yıkardı. Hem ağır kına kokusunu engeller hem de saç uçlarında yıpranmayı engelleyerek saçına kolayca şekil verirdi.
Kırışma ve solgunluğu önlemek için Hindistan cevizi yağı ile yüzüne Antik serum bakımı yapardı.
En sık kullandığı maske ise Nil nehrindeki doğal çamurdu. Sık sık yüzünü ve vücudunu Nil Nehrindeki çamura batırırdı.
Saç uçlarına gün içinde ceviz yağı ya da badem yağı sürerek parlaklığın devam etmesini sağlardı. Tırnaklarına da aynı uygulamayı yapardı.
Tırnak bakımı ilk kez Mısırlı kadınlar tarafından keşfedildi. Tırak peelingi ile göz alıcı tırnaklar oluşturulurdu.
Selilüt ve çatlaklıklar için hamilelik sürecinde Gün içinde iki defa ciltlerine kahve telvesi sürerlerdi.
Antik Mısırlı kadınların en dikkat çekici tarafı ise pürüzsüz ciltleriydi. Bunun için doğal çam ağacı damlası kullanır akabinde tüylerini azaltmak için limon sürerlerdi. Bu yöntem tarihte ilk defa onlar tarafından kullanıldı.
Vücut sağlıklarını ise hurmaya borçluydular. Hücre yenileyen hurma aynı zamanda yüksek oranda lif barındırırdı. Bu da kilo kontrollerini sağlardı.
Rutin makyajlarında doğal meyvelerden ve bitkilerden elde edilen ürünler kullanılırdı. En sık kullanılan makyaj malzemesi ise muz kabuğu ve çilekti. Çilekle dolgun dudaklar elde edilirken muz kabuğuyla şimdilerde kontür denilen işlem yapılırdı.
Göz altlarına buz kütleleri koyarak torba oluşmasını engellerdir.
İri ve çekici gözlerinin sırrı sürmedeydi. Sürme malzemesini genellikle Medine'den alırlardı.