Klasik Türk kahvaltılarının olmazsa olmazları! Peynir, zeytin, yumurta bunların başında geliyor

Türk kahvaltısı dünya çağında ilgi görüyor. Doyurucu, lezzetli ve iştah açtıran Türk kahvaltısı nasıl olur? Hangi lezzetler sofranın baş köşesine oturur? İşte yanıtı...

Kahvaltılar her millete göre değişiyor. Fransızlar kahve ve kruvasan ile kahvaltı yapıyor. Türkler ise sofrayı donatıyor. Peki klasik Türk kahvaltısı nasıl olur?

KLASİK TÜRK KAHVALTISI

Beyaz peynir

Beyaz peynir, herhangi bir Türk kahvaltı masasında mutlak bir zorunluluktur ve genellikle kahvaltıda çeşitli farklı peynir türleri vardır. Seçenekler çoktur: Kars kaşarı, Kars gravyeri, Van otlu peyniri, lor, dil peyniri ve çok daha fazlası. Tulum peyniri Türkiye'nin her yerinde popülerdir, ceviz ve taze pişmiş ekmekle beraber yenir. Çökelek, hamur işlerinde mükemmeldir ve genellikle ekstra lezzet vermek için baharatlanır. Tek başına servis edilirse, genellikle zeytinyağı ve çörek otu ile sunulur. Türkiye'nin Marmara bölgesinden Mihaliç peyniri, tuzlu ve keskin tadı ile nefis ızgara peynirli sandviçler için mükemmel bir seçimdir. Türkiye'deki peynir çeşitleri yazısını okumak için tıklayın

Zeytin

Geleneksel Türk kahvaltısında siyah ve yeşil zeytin servis edilir.

Yumurta

Hemen hemen her Türk kahvaltısında bir çeşit pişmiş yumurta bulursunuz. Muhtemelen en yaygın yumurta; çırpılmış yumurta, domates, yeşil biber ve baharatlardan yapılan popüler bir kahvaltı malzemesi olan menemendir. Peynir veya et eklenebilir, çok lezzetlidir ve doyurucudur. Menemen damak tadınıza hitap etmiyorsa, haşlanmış yumurta, sucuklu yumurta da Türk kahvaltı sofralarında çok sık görülür.

Ekmekler ve simit

Ekmek, Türk kahvaltısı için elzemdir. İçi gevrek dışı hafif kabarık olan standart Türk beyaz ekmeği her zaman sıcaktır ve taze pişirilir. Hemen hemen her Türk kahvaltısında susam kaplı çıtır simit bulunur. Genellikle peynirden ete, zeytin ezmesine kadar her şeyle doldurulan açma ve poğaça ruloları servis edilir. Ekmek, salatanın suyuna banmak ve menemeni sıyırmak için kullanılır. Şehirlere göre simit çeşitlerini görmek için tıklayın

Bal Kaymak

Kaymak krema gibidir, süt kokar ve balla beraber en iyi kahvaltılıklar arasında yer alır. Çeşitlilik yerel faunaya bağlıdır. Türkiye'de yaygın olan petek baldır. Yerel halk dükkana gidip bir kavanoz yerine bütün bir petek satın alır.

Acuka

Bölgeden bölgeye lezzeti değişse de acuka temelde domates ve/veya kırmızı biber salçası, ceviz ve baharatlardan yapılan bir ezmedir ve ülkenin her yerinde kahvaltının bir parçasıdır. Çoğu zaman biraz acıdır.

Tereyağı ve reçel

Taze veya süzme yoğurttan üretilen tereyağına yayık tereyağı denir ve geleneksel olarak yüzyıllardır Türkiye'de üretilir ve tüketilir.