Kıyır kıyır mayasız dereotlu poğaça tarifi! Ağızda dağılmasının püf noktası fazla yoğurmamak

Evde çay saatlerine yakışan, dışı hafif çıtır, içi yumuşacık bir lezzet arayanlar için harika bir tarifle geldik. Kabarması için saatlerce beklemeye gerek yok; çünkü dereotlu poğaça mayasız ve dakikalar içinde fırına girmeye hazır hale geliyor. Kıyır kıyır mayasız dereotlu poğaça tarifinin ağızda dağılmasının püf noktası hamurunu fazla yoğurmamak. Peki, kıyır kıyır mayasız dereotlu poğaça nasıl yapılır? Ağızda dağılan dereotlu poğaçanın püf noktası ne? İşte mayasız dereotlu poğaça tarifi…

HİLAL ÇAKIR

Günün her öğününde ağızda dağılan yumuşacık mayasız dereotlu poğaçalar çok leziz ve doyurucu olur. Ağızda dağılan yumuşacık mayasız poğaçaların kokusu tüm eve yayılır ve iştah kabartır. Üstelik dereotunun mis kokusu ve tereyağının lezzetiyle birleşince ortaya çıkan sonuç kıyır kıyır ağızda dağılan bir efsane poğaça tarifi olur.

AĞIZDA DAĞILMASININ PÜF NOKTASI FAZLA YOĞURMAMAK

Çay saatlerinize pratik ama şık bir dokunuş yapmak istiyorsanız bu tarif tam size göre. Üstelik içine peynir, zeytin ya da haşlanmış patates ekleyerek farklı versiyonlar da deneyebilirsiniz. Peki, bu poğaçayı klasiklerden ayıran en önemli püf noktası ne mi? Kıyır kıyır mayasız dereotlu poğaça tarifinin ağızda dağılmasının püf noktası hamurunu fazla yoğurmamak. Malzemeler birleşene kadar hafifçe toparlanan hamur, fırından çıktığında adeta ağızda dağılıyor.

DEREOTLU POĞAÇA HAMURUNUN ÖZEL TAKTİKLERİ

Soğuk malzeme kullanmak (özellikle yoğurt ve tereyağı/margarin), hamurun ağızda dağılan kıvamda olmasını sağlar.

Hamuru fazla yoğurmamak gerekir; sadece toparlanana kadar yoğrulmalı ki sertleşmesin.

Son olarak, dereotunu incecik doğramak lezzeti eşit dağılmasına yardımcı olur.

KIYIR KIYIR MAYASIZ DEREOTLU POĞAÇA TARİFİ

Malzemeler

125 gram tereyağı veya margarin (oda sıcaklığında)

1 çay bardağı sıvı yağ

1 çay bardağı yoğurt

1 yumurta (akı içine, sarısı üzerine)

1 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı sirke (isteğe bağlı; kıyır kıyır kıvam için önerilir)

Yarım demet taze dereotu (ince kıyılmış)

1 paket kabartma tozu

2,5 – 3 su bardağı un (kontrollü ekleyin)

İç harcı için (isteğe bağlı):

Beyaz peynir, lor peyniri veya zeytin ezmesi

KIYIR KIYIR MAYASIZ DEREOTLU POĞAÇA NASIL HAZIRLANIR? ADIM ADIM TARİFİ...

Geniş bir yoğurma kabında oda sıcaklığındaki tereyağını, sıvı yağı, yoğurdu ve yumurta akını karıştırın.

Tuz, kabartma tozu, isteğe bağlı sirke ve doğranmış dereotunu ekleyin.

Unu azar azar ilave ederek yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur elde edin. (Püf noktası: Hamuru çok yoğurmadan sadece toparlanana kadar yoğurun!)

Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın, isterseniz içine peynir koyarak kapatın.

Şekil verdiğiniz poğaçaları yağlı kağıt serili tepsiye dizin.

Üzerine yumurta sarısı sürün, dilerseniz susam veya çörekotu serpin.

Önceden ısıtılmış 180°C fırında 25–30 dakika, üzeri güzelce kızarana kadar pişirin.

Servis önerisi: Ilıkken servis edin. Yanına demli bir çayla harika gider, afiyet olsun!