KADİR TEKİN
Kalburabastı tarifi en eski şerbetli tatlılardan biri ve iftar menüsünde sevilerek tüketiliyor. Ramazanın 4. Gününde iftar menüsünü donatmak isteyenler için nefis bir kalburabastı tarifi hazırladık. Fakat tarife geçmeden önce tatlının püf noktalarına bakmak gerekiyor. Bu püf noktalarına dikkat ederseniz tatlı hem kıyır kıyır hem de lokum gibi olur.
KALBURABASTININ PÜF NOKTALARI
Kalburabastı hamuru yoğrulduktan sonra 15-20 dakika dinlendirerek daha iyi kıvama getirilmesi sağlanır.
Hamura az miktarda irmik ayırmak, tatlıya kıyır kıyır bir doku kazandırır.
Hamurun hafif ve içi güzelleşmesi için kabartma tozu ekleyin
Şerbeti kaynatmanız gerekir. Tatlı sıcak, şerbet soğuk olmalı ki tatlı güzelce şerbeti çeksin. Şerbetin çok koyu olmamasına dikkat et, aksi takdirde tatlı fazla şekerli ve ağır olabilir.
Şerbeti kaynatılırken fazla karıştırılıp içine birkaç damla limon suyu ilave edilerek şekerlenmesi önleyin.
İç harçlar olarak ceviz koyarken aşırıya kaçma, yoksa tatlı kolayca dağılabilir.
180 derecede üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Çok fazla kızartırsanız tatlı sertleşebilir.
Tatlıyı şerbet verdikten sonra en az 3-4 saat dinlendirilir, böylece tam kıvamda olur.
KALBURABASTI TARİFİ İÇİN MALZEMELER
2 su bardağı Ayçiçek yağı
2,5 su bardağı un
1 su bardağı süt
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Şerbeti için;
3 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
Yarım limonun suyu
KALBURABASTI TARİFİ
1. Öncelikle kalburabastı tatlısının şekerini, suyunu ve limon suyunu tencereye alıp kaynatın. Ocağınızın kısık ateşinde 20 dakika kadar daha kaynatın. Ardından soğumaya bırakın.
2. Hamur malzemelerini geniş bir kaba alıp yoğurun. Gerekirse un ilave edin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp oval şekil verin.
3. Üst kısmını süzgecin üzerine bastırın. Hafif yağlanmış tepsiye dizip, 180 dereceye ayarlanmış fırında kızarıncaya kadar pişirin. Fırından çıkarıp soğumuş şerbeti üzerine dökün.