Kıyamıyorum demeyin! Çocuklarda kalp sağlığını tehlikeye atıyor

Bazı çocuklarda doğuştan kalp rahatsızlığı görülse de bazılarında sonradan bu sorun ortaya çıkabiliyor. Özellikle yanlış beslenme alışkanlıkların çocuklarda kalp sorununa neden olduğunu belirten uzmanlar, şeker, tuz, meyve ve hazır gıdalar konusunda uyardı. İşte çocuğun kalbini tehlikeye atan beslenme hataları...

IHA

Çocuklarda kalp sağlığı için beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, kalbe zarar veren besinleri sıraladı.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uzm. Dr. Aygün Babayeva, çocuklarda sık yapılan beslenme hatalarını şöyle sıraladı:

"Aşırı şeker tüketimi: Çocuklarda aşırı şeker alımı obeziteye, tip 2 diyabet gibi sağlık sorunlarına ve kalp hastalıklarına neden olabilir.

Yüksek tuz tüketimi: Fazla tuz tüketimi, yüksek tansiyon gibi sorunlara yol açabilir. Tuzlu atıştırmalıklar, işlenmiş gıdalar ve fast food ürünler, çocuklarda tuz alımını artırabilir.

Düşük kaliteli yağlar: Sağlıksız yağlar, özellikle doymuş ve trans yağlar, kalp sağlığını olumsuz etkileyebilir. Fast food, cips, kızartmalar gibi yağlı ve işlenmiş gıdalardan kaçınılmalıdır.

Yetersiz meyve ve sebze tüketimi: Yeterli miktarda meyve ve sebze tüketmemek, lif, vitamin ve mineral eksikliğine neden olabilir. Bu da kalp sağlığını olumsuz etkileyebilir.

Az su içme: Yeterince su içmemek de sağlıksız bir beslenme alışkanlığıdır. Su, vücuttaki toksinleri atar ve genel sağlığı destekler. Yeterince su içmeyen çocuklarda dehidrasyon riski artabilir.

Fast food ve hazır gıdalar: Fast food ve hazır gıdalar genellikle yüksek yağ, tuz ve şeker içerir. Bu tür besinlerin sık tüketimi, kalp sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.

Aşırı büyük porsiyonlar: Aşırı büyük porsiyonlar, çocuklarda aşırı kalori alımına ve obeziteye neden olabilir. Obezite, kalp hastalıkları riskini artırabilir.

Dengesiz beslenme: Çocukların dengeli bir diyetle büyümeleri önemlidir. Yetersiz beslenme veya tek tip beslenme, vücutlarının gerekli besinleri almasını engelleyebilir".