KADİR TEKİN
Lahana turşusu kışın en sevilen turşu türlerinden. Peki, lahana turşusu nasıl yapılır?
Her turşuda olduğu gibi lahana turşusunda da sirke kullanılır. Burada asıl merak edilen hangi sirke türünün kullanıldığı.
LAHANA TURŞUSUNUN PÜF NOKTALARI
1. Doğru Lahanayı Seç
Sıkı ve ağır olanlar fermente için idealdir
Yaprakları pürüzsüz ve taze olmalı
Sararmış, çürük kısımlar kesinlikle ayıklanmalı
Kışlık beyaz lahana en ideal olanıdır.
2. Doğrama Tekniği Önemlidir
Çok ince doğrama → çabuk yumuşar
Çok kalın doğrama → geç olur
En ideali: Serçe parmağı kalınlığında doğramak
Tuzla güzelce ov, suyu çıksın (fermentasyon daha hızlı başlar)
3. Kaya Tuzu Kullanın
İyotlu tuz turşuyu eritir ve bulanıklaştırır
Kaya tuzu / salamura tuzu şart
1 litre suya 1 dolu yemek kaşığı kaya tuz
4. Doğru Su = Doğru Fermentasyon
İçme suyu kullan (klorlu su turşuyu bozar)
Su ılık değil, oda sıcaklığında olmalı
Kaynatılan su mutlaka soğutularak kullanılmalı.
LAHANA TURŞUSU TARİFİ MALZEMELER
1 adet orta boy lahana
1 adet limon
5-6 adet acı kapya biber
Doğal üzüm sirkesi
1 çay kaşığı top karabiber
2 yemek kaşığı kaya tuzu
1 çay kaşığı limon tuzu
5-7 diş sarımsak
Kavanoz
Arıtılmış su
LAHANA TURŞUSU TARİFİ
Lahanayı yıkadıktan sonra, istediğiniz boyutta parçalara ayırın. Kavanozları hazırlayın. Önce karabiberi, limon tuzunu kavanozun en altına yerleştirin.
Ardından lahanayı ve diğer malzemeleri ekleyin. Kapağı sıkıca kapatın ve karanlık bir yere ters şekilde koyun. Ara ara kontrol edin. Akşam kavanozları düz çevirin. Lahana turşuları kışa hazır. Afiyet olsun.