Kıtırlığın sırrı bu sirkede? Lahana turşusuna hangi sirke koyulur: Üzüm mü elma mı?

Kasım ayında hala birçok kişi lahana turşusu vuruyor. Peki, lahana turşusuna üzüm sirkesi mi elma sirkesi mi koyulur? İşte asla yumuşamayan lahana turşusu tarifi ve malzemeleri…

KADİR TEKİN

Lahana turşusu kışın en sevilen turşu türlerinden. Peki, lahana turşusu nasıl yapılır?

Her turşuda olduğu gibi lahana turşusunda da sirke kullanılır. Burada asıl merak edilen hangi sirke türünün kullanıldığı.

LAHANA TURŞUSUNUN PÜF NOKTALARI

1. Doğru Lahanayı Seç

Sıkı ve ağır olanlar fermente için idealdir

Yaprakları pürüzsüz ve taze olmalı

Sararmış, çürük kısımlar kesinlikle ayıklanmalı

Kışlık beyaz lahana en ideal olanıdır.

2. Doğrama Tekniği Önemlidir

Çok ince doğrama → çabuk yumuşar

Çok kalın doğrama → geç olur

En ideali: Serçe parmağı kalınlığında doğramak

Tuzla güzelce ov, suyu çıksın (fermentasyon daha hızlı başlar)

3. Kaya Tuzu Kullanın

İyotlu tuz turşuyu eritir ve bulanıklaştırır

Kaya tuzu / salamura tuzu şart

1 litre suya 1 dolu yemek kaşığı kaya tuz

4. Doğru Su = Doğru Fermentasyon

İçme suyu kullan (klorlu su turşuyu bozar)

Su ılık değil, oda sıcaklığında olmalı

Kaynatılan su mutlaka soğutularak kullanılmalı.

LAHANA TURŞUSU TARİFİ MALZEMELER

1 adet orta boy lahana

1 adet limon

5-6 adet acı kapya biber

Doğal üzüm sirkesi

1 çay kaşığı top karabiber

2 yemek kaşığı kaya tuzu

1 çay kaşığı limon tuzu

5-7 diş sarımsak

Kavanoz

Arıtılmış su

LAHANA TURŞUSU TARİFİ

Lahanayı yıkadıktan sonra, istediğiniz boyutta parçalara ayırın. Kavanozları hazırlayın. Önce karabiberi, limon tuzunu kavanozun en altına yerleştirin.

Ardından lahanayı ve diğer malzemeleri ekleyin. Kapağı sıkıca kapatın ve karanlık bir yere ters şekilde koyun. Ara ara kontrol edin. Akşam kavanozları düz çevirin. Lahana turşuları kışa hazır. Afiyet olsun.

Kaynanaları kıskandıracak poğaça tarifi! 1 saatte sofrada, 3 gün taze kalıyor