Aralık ayının bitmesiyle ev hanımları konserve yiyecek hazırlığına geçti. Taze meyve ve sebzelerin kış bitimine kadar tüketmek için konserve ve turşular yapan vatandaşlar için Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, gıdaların uygun sıcaklıkta ve uygun sürede pişirilmeden hazırlanıp konservelenmesinin ölümle sonuçlanabileceğini vurguladı.
Belli süre ve sıcaklıkta hazırlanmadan dolaba koyulan konservelerden birkaç gün sonra tüketmek isteyen kişiler rahatsızlanabilir. Paslı yada paslanabilecek ekipmanlardan yapılan kapaklarda mikrop üreme özelliğinin yüksek olduğunu ifade eden Dr. Hüseyin Sarıkaya, cam kavanozların 15-20 dakika kaynatılarak sterilize edilmesini ve kapakların her konserve yapılmasında yenisinin kullanılmasını söyledi.
Zehirlenmelerin önüne geçilmesi için açıklamalarda bulunan Dr. Hüseyin Sarıkaya ''Daha çok konserve besinlerle bulaşan ve Clostridium Botulinum adlı bakterinin toksini ile oluşan, şiddetli gıda zehirlenmelerinin genellikle uygun sürede ve sıcaklıkta pişirilmeden kapatılan, evde hazırlanmış konservelerden kaynaklandığı bilinmektedir.
Ayrıca Dr. Hüseyin Sarıkaya "Paslı ya da paslanabilecek malzemelerden yapılmış kapaklarda mikrop üreme özelliği yüksektir. Bu nedenle konserve yapımında ısıya dayanıklı cam kaplar ve paslanmaz kapaklar kullanılmalıdır.
Kullanılmadan önce mutlaka cam kavanozlar 15-20 dakika kaynatılarak sterilize edilmelidir. Kapaklar her konserve yapımında yenilenmelidir.
Konservenin kapağına dikkat edilmesi gerekir. Kabarma, bombeleşme varsa bu clostridium botulinum adlı bakterinin ürediğini gösterir ve asla tüketilmemelidir.
Kapak eğer sızdırmışsa, küflenme varsa kesinlikle bu konservenin de tadına bile bakılmamalıdır" ifadelerinde bulundu.