Kışlık konserve hazırlarken dikkat! Yapılan hata ölüme neden olabilir

Kış aylarında buzluktaki konservelerden tüketmek için hazırlık yapan ev hanımları dikkat! Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya uygun sıcaklıkta ve sterilize edilmeden kapatılan konservelerde büyük tehlike olduğunu söyledi ve uyardı. İşte haberin detayları…

Aralık ayının bitmesiyle ev hanımları konserve yiyecek hazırlığına geçti. Taze meyve ve sebzelerin kış bitimine kadar tüketmek için konserve ve turşular yapan vatandaşlar için Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, gıdaların uygun sıcaklıkta ve uygun sürede pişirilmeden hazırlanıp konservelenmesinin ölümle sonuçlanabileceğini vurguladı.

YANLIŞ HAZIRLANAN KONSERVELER ÖLÜME SEBEP OLABİLİR

Belli süre ve sıcaklıkta hazırlanmadan dolaba koyulan konservelerden birkaç gün sonra tüketmek isteyen kişiler rahatsızlanabilir. Paslı yada paslanabilecek ekipmanlardan yapılan kapaklarda mikrop üreme özelliğinin yüksek olduğunu ifade eden Dr. Hüseyin Sarıkaya, cam kavanozların 15-20 dakika kaynatılarak sterilize edilmesini ve kapakların her konserve yapılmasında yenisinin kullanılmasını söyledi.

KONSERVELERDE YAPILAN BÜYÜK HATA

Zehirlenmelerin önüne geçilmesi için açıklamalarda bulunan Dr. Hüseyin Sarıkaya ''Daha çok konserve besinlerle bulaşan ve Clostridium Botulinum adlı bakterinin toksini ile oluşan, şiddetli gıda zehirlenmelerinin genellikle uygun sürede ve sıcaklıkta pişirilmeden kapatılan, evde hazırlanmış konservelerden kaynaklandığı bilinmektedir.

Bu zehirlenme dünyada bilinen en güçlü zehirlenmelerden biridir ve ölümle sonuçlanabilecek rahatsızlıklara yol açabilir. Ev şartlarında yapılan konservelerde riskin yok edilebilmesi için besinler türlerine göre, belirli sürede uygun ısıl işleme tabii tutulmalıdır. Botulizm toksini 80 derecede 10-30 dakika, 100 derecede ise 10 dakika kaynatılarak tahrip edilebilmesine rağmen, uygun olmayan şartlarda saklanan besinlerde yeniden üreyebilir.

Ev yapımı konserve yaparken yiyeceklerin iyice yıkanması, dengeli tuz oranı ve hijyenik şartların sağlanması, sağlığımızı korumamız açısından önem arz etmektedir" dedi.

CAM KAVANOZLAR KAYNAR SUDA 20 DAKİKA STERİLİZE EDİLMELİDİR

Ayrıca Dr. Hüseyin Sarıkaya "Paslı ya da paslanabilecek malzemelerden yapılmış kapaklarda mikrop üreme özelliği yüksektir. Bu nedenle konserve yapımında ısıya dayanıklı cam kaplar ve paslanmaz kapaklar kullanılmalıdır.

Kullanılmadan önce mutlaka cam kavanozlar 15-20 dakika kaynatılarak sterilize edilmelidir. Kapaklar her konserve yapımında yenilenmelidir.

Konservenin kapağına dikkat edilmesi gerekir. Kabarma, bombeleşme varsa bu clostridium botulinum adlı bakterinin ürediğini gösterir ve asla tüketilmemelidir.

Kapak eğer sızdırmışsa, küflenme varsa kesinlikle bu konservenin de tadına bile bakılmamalıdır" ifadelerinde bulundu.