Sabah
Sabah'ın haberine göre, kıskançlık kişilerin terk edilme ve beğenilmeme korkusu ile hissettiği yoğun bir duygudur. Bir ilişkinin içerisindeyken partnerini kıskanan kişi, birlikte olduğu insanın daha üstün olduğunu düşünerek (daha güzel, daha yakışıklı, daha çekici gibi) kendisini tehdit altında hisseder. Bu durum bazen ilerleyerek partnere karşı yoğun öfke duyulmasına da sebep olabilir. Kıskançlık duygusunu yoğun yaşayan kişiler, partnerlerini sürekli kendi kontrollerinde tutmak, ne yaptıklarından her daim haberdar olmak ister.
ABARTILI DUYGULARDAN KURTULMAK ÇOK ZOR DEĞİL
6 TEMEL SEBEP
1- Kıskançlık duygusunu yaşayan kişinin düşük özgüven sahibi olması
2- Kişilerin partnerlerine yeteri kadar güven duymaması
3- Kişilerin birlikte oldukları insanlar üzerinde söz sahibi olmak istemeleri
4- Çiftlerin birbirlerine sağlıklı olmayan bir biçimde bağlanmış olmaları...
5- Kişilerin, partnerlerinin daha üst özelliklere sahip olduğunu düşünerek kendilerini çok küçük görmesi...
6- Kişiler duygu durumlarında hızlı değişimler yaşar. Her türlü duygu, uç noktalarda hissedilerek ilişkideki huzuru kaçırır...
ÇOK SEVEN ÇOK KISKANIR!
Romantik ilişkiler, kişilerin kendi hayatlarına dair koyduğu sınırların ihlal edilmediği zamanlarda sağlıklı ilerler. İlişkilerde en önemli olan durum, kişilerin hayatında koyduğu sınırlara saygı gösterilmesidir. Kişinin kaybetme korkusu yaşaması ilişkide normal bir duygudur. Birbirini seven ve önemseyen kişilerin kıskançlık yaşaması normaldir. Fakat aşırı kıskançlık çok sevmenin sonucu değildir. Aşırı kıskançlık, güvensizlik ve özgüven eksikliğinden kaynaklanmaktadır ve tamamen sağlıksız bir durumdur. Partnere karşı olması gerekenden daha fazla sevgi, bağımlılıktan doğar.
Eğer kişi, birlikte olduğu partneri olmadan ne yapacağını bilemiyor, bütün yaşam planlarında o kişi de bu plana dahil olacak şekilde hareket ediyor ve bunun tam tersi bir durum yaşandığı zaman duygularını kontrol edemiyorsa; abartılı bir kıskançlık yaşamaktadır. Bunu sevgi olarak yorumlamak son derece yanlıştır. Çünkü bu sevmekten çok, kişinin sınırları ihlal etmesidir. Sağlıklı ilişkilerde ise çiftler birbirinin sınırlarına girmeden de ortak bir yerde buluşabilirler. Örneğin partnerler birbiri olmadan da arkadaşlarıyla sosyalleşip vakit geçirebilir. Aynı zamanda bunu beraber de yapabilirler. Birbirlerinin isteklerini, fikirlerini ve zevklerini önemserken aynı zamanda kıskançlık gösterebilirler fakat bu kıskançlık ile birlikte birbirlerini sıkmazlar.YALNIZ VAKİT GEÇİRMENİN DEĞERİNİ FARK EDİN
KENDİNİZİ BAŞKA İNSANLARLA KIYASLAMAYIN
Kıskançlığın en temel sebeplerinden biri özgüvensiz olmaktır. Kendinizi başka insanlarla kıyasladıkça özgüveninizde yoğun bir şekilde düşme yaşanıyor ve bununla birlikte sevdiğiniz kişinin sizi aldatacağını düşünüyorsunuz. Hiçbir zaman unutmayın ki, sevgilinizin tercih ettiği kişi sadece sizsiniz ve bundan dolayı ilişkide olduğu kişi de sizsiniz, başka insanlar değil!
SON SÖZ
Sevgiliniz olmadan da hayatınıza devam edebilirsiniz aynı o hayatınıza girmeden önce de yaşamınıza devam edebildiğiniz gibi... O kişi olmadan da hayatınızda başarılı, güzel, yakışıklı, çekici hissedip birçok başarılı durumları elde edebilirsiniz. Kıskanmıyorsa eğer yeterince sevmiyordur düşüncesinden ziyade şunu düşünün: Bana ben olduğum için saygı gösteriyor ve değer veriyorsa seviyordur. Bu daha sağlıklı bir düşünce olacaktır.