Kıskançlık duygusu ikili ilişkilere zarar verebilir... İşte abartılı duygulardan kurtulmanın yolları

Hepimiz biliriz ki birbirini seven insan kıskanır. Tabi bu kıskançlığın belli bir ölçütü ve seviyesi de olmalıdır. Kıskanan kişi sizin kişisel sınırlarınızı ihlal ederek sizin alanınıza giriyor olabilir. Yüksek seviyede olan kıskançlık duygusunun nedenlerini bulursak, partnerimizle aramızdaki ilişki daha iyi olabilir.

Sabah

Kıskançlık her bir bireyde doğuştan var olan bir duygudur. Bu duygu bazen kendini belli edebilir ve bu normal bir durumdur. Ancak yüksek seviyede kendini belli ettiği takdirde bu duygu kişinin kendisine zarar verebileceği gibi karşısındaki kişiyi de etkileyebilir. Bu durum insan ve ilişkilerini olumsuz yönde etkilemeye başlayan bir problem olabilir.

Sabah'ın haberine göre, kıskançlık kişilerin terk edilme ve beğenilmeme korkusu ile hissettiği yoğun bir duygudur. Bir ilişkinin içerisindeyken partnerini kıskanan kişi, birlikte olduğu insanın daha üstün olduğunu düşünerek (daha güzel, daha yakışıklı, daha çekici gibi) kendisini tehdit altında hisseder. Bu durum bazen ilerleyerek partnere karşı yoğun öfke duyulmasına da sebep olabilir. Kıskançlık duygusunu yoğun yaşayan kişiler, partnerlerini sürekli kendi kontrollerinde tutmak, ne yaptıklarından her daim haberdar olmak ister.

Bu durum kişiler arasındaki sınırları da yok ettiği için ilişkide büyük sorunlar ortaya çıkar. İlişkilerin bitmesinde ve zarar görmesinde en büyük etkenlerden biri kıskançlık krizleridir. Kıskançlığın altında yatan duygulara bakıldığında, birey geçmişinde güvenini kıran olaylar yaşamış olabilir. Özellikle erken çocukluk döneminde anne-baba ilişkisiyle yaşanan bazı olaylar ruhsal gelişimi olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Örneğin anne-baba arasında yaşanan bir problemden dolayı ailesinin dağıldığını gören bir çocuk... Veya anne ya da babadan birinin eşini aldatması sonrası yaşanan krizde, duyguları göz ardı edilen çocuk... İşte bu onların ileride kuracağı ilişkilerde terk edilme ve aldatılma korkusu, yoğun kıskançlık duygularıyla partnerini kontrol isteğiyle birlikte yoğun kıskançlık duygularına sebep olur.

ABARTILI DUYGULARDAN KURTULMAK ÇOK ZOR DEĞİL

  • Kıskançlığınızın nedenini öğrenin. Yani öncelikle kıskançlık yaratan durumlarınızı keşfetmelisiniz.
  • Kıskançlık yaşadığınız durumlar özellikle hangi konularla ilgili ve bu kıskançlık sizin duygularınızdan mı kaynaklanıyor? Yoksa partnerinizin göstermiş olduğu davranışlardan ötürü mü sizi çıkmaza sokuyor?
  • Bunu keşfetmek adına öncelikle kıskandığınız durumları not etmek size yardımcı olacaktır.
  • Kıskançlık duygusu ile beraber gelen olumsuz düşünceler keşfedilmeli. Özellikle hangi olumsuz düşünceleriniz, sevgilinize karşı kıskançlık yaşamanıza sebep oluyor, bu duruma bakılmalı.
  • Belki de kendi davranışlarınızı gözden geçirmek faydalı olacaktır. Çünkü bazen sorun, partnerinizin davranışları değil de sizin bunları yorumlama biçiminizdir.
  • Kıskanç davranışlarda bulunmak sizin için flörtleşmek diye yorumlanabiliyorken, partneriniz tarafından sinir bozucu olarak hissedilebilir. Bundan dolayı partnerinizi yargılamadan önce kendi davranışlarınızı gözden geçirmek çok önemlidir.
  • Partnerinizle yaşadığınız her türlü olumsuz olayda kötü senaryolar yaratmayın. Örneğin sevgiliniz arkadaşlarıyla dışarı çıkacağını söylüyor. O an aklınıza ilk gelen düşünce, sizi kesinlikle aldatacağı yönünde oluyorsa buradaki duruma çok dikkat etmek gerekir. Çünkü aşırı kıskançlık ruhsal bir hastalık olarak değerlendirilmektedir. Olumluyu düşünmeye ve partnerinize güvenmeye çalışım.
  • 6 TEMEL SEBEP

    1- Kıskançlık duygusunu yaşayan kişinin düşük özgüven sahibi olması

    2- Kişilerin partnerlerine yeteri kadar güven duymaması

    3- Kişilerin birlikte oldukları insanlar üzerinde söz sahibi olmak istemeleri

    4- Çiftlerin birbirlerine sağlıklı olmayan bir biçimde bağlanmış olmaları...

    5- Kişilerin, partnerlerinin daha üst özelliklere sahip olduğunu düşünerek kendilerini çok küçük görmesi...

    6- Kişiler duygu durumlarında hızlı değişimler yaşar. Her türlü duygu, uç noktalarda hissedilerek ilişkideki huzuru kaçırır...

    ÇOK SEVEN ÇOK KISKANIR!

    Romantik ilişkiler, kişilerin kendi hayatlarına dair koyduğu sınırların ihlal edilmediği zamanlarda sağlıklı ilerler. İlişkilerde en önemli olan durum, kişilerin hayatında koyduğu sınırlara saygı gösterilmesidir. Kişinin kaybetme korkusu yaşaması ilişkide normal bir duygudur. Birbirini seven ve önemseyen kişilerin kıskançlık yaşaması normaldir. Fakat aşırı kıskançlık çok sevmenin sonucu değildir. Aşırı kıskançlık, güvensizlik ve özgüven eksikliğinden kaynaklanmaktadır ve tamamen sağlıksız bir durumdur. Partnere karşı olması gerekenden daha fazla sevgi, bağımlılıktan doğar.

    Eğer kişi, birlikte olduğu partneri olmadan ne yapacağını bilemiyor, bütün yaşam planlarında o kişi de bu plana dahil olacak şekilde hareket ediyor ve bunun tam tersi bir durum yaşandığı zaman duygularını kontrol edemiyorsa; abartılı bir kıskançlık yaşamaktadır. Bunu sevgi olarak yorumlamak son derece yanlıştır. Çünkü bu sevmekten çok, kişinin sınırları ihlal etmesidir. Sağlıklı ilişkilerde ise çiftler birbirinin sınırlarına girmeden de ortak bir yerde buluşabilirler. Örneğin partnerler birbiri olmadan da arkadaşlarıyla sosyalleşip vakit geçirebilir. Aynı zamanda bunu beraber de yapabilirler. Birbirlerinin isteklerini, fikirlerini ve zevklerini önemserken aynı zamanda kıskançlık gösterebilirler fakat bu kıskançlık ile birlikte birbirlerini sıkmazlar.

    YALNIZ VAKİT GEÇİRMENİN DEĞERİNİ FARK EDİN

  • Partnerinizle geçirdiğiniz vakitler dışında kendinize vakit ayırmanız oldukça değerlidir. Eğer partneriniz dışında bir sosyal hayatınız yoksa sürekli olarak onu kısıtlamak ve ondan haberdar olmak istersiniz. Bundan dolayı kendinize yeni hobiler bulabilir, arkadaş buluşmaları düzenleyebilirsiniz.
  • Kendinizle vakit geçirmenin size çok keyif verdiği bir şekilde kendinizi donatın. Tek başına kalmaktan ve kendinizle vakit geçirmekten mutlu olma durumu kıskançlık sorununuzda azalmaya yol açacaktır.
  • Hayatınızda o kişi olmadan ben nasıl yaparım? Bu düşünceyi yaşamak sizin için en zarar verici düşünce biçimidir. Çünkü bu düşünce yoğun kıskançlık duygusu yaratıp birçok olumsuz problem yaratmaktadır
  • KENDİNİZİ BAŞKA İNSANLARLA KIYASLAMAYIN

    Kıskançlığın en temel sebeplerinden biri özgüvensiz olmaktır. Kendinizi başka insanlarla kıyasladıkça özgüveninizde yoğun bir şekilde düşme yaşanıyor ve bununla birlikte sevdiğiniz kişinin sizi aldatacağını düşünüyorsunuz. Hiçbir zaman unutmayın ki, sevgilinizin tercih ettiği kişi sadece sizsiniz ve bundan dolayı ilişkide olduğu kişi de sizsiniz, başka insanlar değil!

    SON SÖZ

    Sevgiliniz olmadan da hayatınıza devam edebilirsiniz aynı o hayatınıza girmeden önce de yaşamınıza devam edebildiğiniz gibi... O kişi olmadan da hayatınızda başarılı, güzel, yakışıklı, çekici hissedip birçok başarılı durumları elde edebilirsiniz. Kıskanmıyorsa eğer yeterince sevmiyordur düşüncesinden ziyade şunu düşünün: Bana ben olduğum için saygı gösteriyor ve değer veriyorsa seviyordur. Bu daha sağlıklı bir düşünce olacaktır.