Kışın o tehlikeden uzak tutuyor! Bu 7 besini sofradan eksik etmeyin

Kış aylarında grip ve soğuk algınlığından korunabilmek için bağışıklık sistemini güçlendirmek çok önemli. Kış mevsimini karşılarken çoğu kişide fiziksel aktivitede azalma, iştah artışı, öğün düzeninde değişiklikler gözlemlenebiliyor. Bununla beraber gribal hastalıklarla karşılaşma riski de artıyor. Bu durumda özellikle kış döneminde bağışıklık sistemini güçlü tutmak çok daha önemli hale geliyor.

Bağışıklık sistemi, vücuda giren hastalık yapıcı mikropları ortadan kaldırmak için savaşıyor. Uzmanlar hatalı beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam, sigara, uyku düzensizliği ve stresin bağışıklığı düşürdüğüne dikkat çekiyor. Uzmanlar kış mevsiminde bağışıklığı güçlendirmek için 7 beslenme önerisinde bulundu.

ZEYTİNYAĞI VE AVOKADOYA BESLENMENİZDE YER VERİN

Yağlı tohumlardan ceviz, fındık ve bademin E vitamininin bitkisel yağ asidi ve çeşitli mineral içeriği oldukça faydalı. Yağ çeşidi olarak özellikle zeytinyağı, hindistan cevizi yağı, çörekotu yağı, avokado yağı güçlü antioksidanlardır.

SEBZE-MEYVE TÜKETİMİNE AĞIRLIK VERİN

Çeşitli antioksidan ve lif içerikleri nedeniyle kıymetli olan; soğan, sarımsak, lahanagiller, turpgiller, brokoli, nar, portakal, avokado başta olmak üzere tüm sebze ve meyvelere beslenme programınızda yer verin.

Her yemeğin yanında zeytinyağlı sirkeli bol salata tüketin.

YOĞURT, KEFİR VE TURŞU TÜKETİN

Sebze ve meyvelerin bağırsaklarımızdaki yararlı bakteriler olan probiyotiklerin çoğalmasına yardımcı olması özelliği de savunma sistemimize güç katar.

Probiyotik sayımızı arttırmak için yoğurt, kefir, turşu, sirke gibi fermente ürünlerden faydalanacağımız gibi probiyotik-prebiyotik takviyelerden de doktor ve diyetisyeniniz uygun görürse kullanabilirsiniz.

LİFLİ, KEPEKLİ TAHILLARI TERCİH EDİN

Karbonhidrat olarak basit yani sofra şekeri ve şekerle yapılan yiyeceklere ihtiyacımız olmadığı gibi bağışıklık sistemini de zayıflatır.

Dolayısıyla lifli olan kompleks karbonhidrat yani rafine edilmemiş, kepekli, kabuklu tahıllar tercih etmeliyiz. Örneğin tam buğday ekmeği, karabuğday, yulaf ve bulgur tüketebilirsiniz.

PROTEİN TÜKETİN

Bağışıklık sisteminin salgıladığı antikorlar protein yapıdadır. Protein alımınızı yeterli düzeyde tutmalısınız. Et, tavuk, balık, hindi, yumurta, süt ürünleri, bakliyatlar protein içerir. Ayrıca bu grupta çinko minerali direncimizi arttırmamızda yardımcı olur.

OMEGA 3 İÇEREN BALIK, CEVİZ VE SEMİZOTU TÜKETİMİNİZİ ARTIRIN

Omega 3 yağ asitleri de bağışıklık sistemimizi güçlendirmede önemli rol oynar. Başta balık olmak üzere semizotu ve cevizde de bulunur.

Uzmanlar balık tüketiminde ızgara veya fırında tercih edilmesini öneriyor. Balık tüketemiyorsanız balık yağı kapsüllerini doktor veya diyetisyeninize danışarak tüketebilirsiniz.

ÇORBALARINIZA ZERDEÇAL EKLEYİN

Kurkumin içeren zerdeçal son zamanlarda üzerinde en çok çalışma yapılan bitkilerden biri. Bağışıklık sistemini harekete geçirdiğini biliyoruz.

Baharat olarak karabiberle birlikte çorbalarınızda kullanabilirsiniz. Doktor veya diyetisyeninizin kontrolünde takviye olarak da kullanılabilir.

Not: Tavsiye edilen besinleri, alerji etkisi oluşabilecek ya da farklı bir sağlık rahatsızlığı oluşma riski bulunan kişilerin, uzman bir doktora danışarak tercih etmeleri gerekir.