Kışın güneş kremini böyle kullanmayın! Cildiniz yanar

Birçok insan güneş kremini sadece yazın kullanıyor. Kış güneşinin de güneş lekesi, güneş yanıkları gibi cilt hastalıklarına davetiye çıkardığını belirten uzmanlar, kışın da güneş kremi kullanmayı önerdi. Peki, kışın güneş kremi nasıl ve ne zaman sürülmeli? Yanıtı haberimizde...

IHA

Kışın güneş kremi kullanımı cilt hastalıkları açısından büyük bir öneme sahip. Çünkü güneş lekeleri ve cilt hastalıkları kışın da olabiliyor.

Mevsimsel değişikliklere bağlı olarak etkisini kaybeden güneş ışınları, kışın da cilde zarar veriyor. Uzmanı güneşten koruyan kremlerin kışında kullanılması gerektiğine dikkat çekti.

HEM YAZIN HEM DE KIŞIN KULLANILMALI

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Tosun, havanın kapalı olduğu kış günlerinde güneşin zararının ancak yüzde 20 ile yüzde 30 oranında azaldığının altını çizerek, kışın güneş kremi kullanmanın etkilerini şöyle anlattı:

"Güneş ışınları hem yazın hem de kışın yeryüzüne ulaşıyor. Vatandaşlarda güneş kremi yazın kullanılır gibi bir algı var ama hastalarımızın hem yazın hem de kışın güneş kremi kullanmaları gerekiyor. Özellikle karlı havalarda güneş ışıklarının yansımasıyla daha fazla dikkat etmeleri gerekiyor. Güneşin deride faydalı etkileri olduğu gibi yan etkileri de bulunmakta. Güneş lekeleri, güneş yanıkları, güneşe bağlı yaşlanma olabilir. Veya güneşe bağlı bazı hastalıkların tetiklenmesi olabilir. Güneş lekelerinin oluşmasını önlemek, hastalıkların alevlenmesini önlemek için yazın ve kışın güneş koruyucu krem kullanmak gerekir."

3-4 SAATTE BİR TEKRAR SÜRÜLMELİ

Güneş kreminin nasıl kullanılacağını anlatan Doç. Dr. Mustafa Tosun, şu ifadelere yer verdi:

"Güneş kremi kullanmak önemlidir ama ne sıklıkla ve nasıl kullanması konusunda da vatandaşların bilinçli olması gerekiyor. Güneşe çıkmadan 20 dakika önce güneş koruyucu krem kullanıp, 3-4 saatte bir tekrarlamak gerekir. Kremlerin yararlanma ömrü 3-4 saat. Bu da cilt formuna göre de değişiyor. Dış ortamda çalışanlarda, güneşe maruz kalanlarda, yazı çiftçiler için, kışın ise dağcılar ve kayak yapanların dikkat etmesi ve kullanması gerekir. Dış ortamla daha çok temas eden kişilerin özellikle kullanmaları gerekiyor."