AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA
Fatimatüzzehra Maslak
Köy ortamını yansıtan yemeklerden biri de nohuttur. Nohut sıcacık soba kokusu dışarıdaki soğukluğu bastıran aile veya kalabalık akşam yemeklerini hatırlatır. Etli nohut yemeğini en güzel yapan yerler ise şimdiler de esnaf lokantalarıdır.
Suyuna ekmek banıp tane tane yenilen nohut yemeğinin en lezzetlisini sizler için araştırdık. Akşam yemeğine yetiştireceğiniz etli nohut tarifini tamda lokanta usulü olanını yapabileceksiniz.
1 su bardağı kadar nohut
200 gram dana eti
Yarım adet limon suyu
Bir yemek kaşığı biber domates salçası karışımı
1 adet soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Birer çay kaşığı kadar kimyon, pul biber, karabiber
Yarım çay kaşığı tuz
Nohutları mutlaka bir gün önceden suya koyun.
Kimyon nohudun salgıladığı asit bazı azaltır. Bu da midede gaz oluşumunu engeller.
Küçük bir tencerede kuşbaşı eti haşlayın. Et ve nohut aynı tencerede haşlandığında yemeğin suyu kararır.
Başka bir tencereye soğanları küp küp kesip ekleyin. Soğanlar piştikten sonra üzerine salça ekleyip baharatları koyun.
Tam sos kıvamına gelince nohutları sudan süzüp içine ilave edin.
Biraz karıştırdıktan sonra haşlanan etleri de süzüp ekleyin.
Üzerine 5 su bardağı su dökün.
45 dakika boyunca pişmesini bekleyin.