Kışın dondurmadan uzaklaşmayın! Sebebini uzmanı açıkladı

Dondurma hasta eder düşüncesiyle kışın pek tüketilmez. Bu düşüncenin yanlış olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Ece Yiğit, Aksam.com.tr'den Merve Kantarcı Çulha'ya kışın dondurma yemenin faydalarını anlattı.

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Merve Kantarcı Çulha

Eğer kışın dondurma hasta eder diye düşünenlerdenseniz bu haberimiz tam size göre. Kışın dondurma yemenin faydalarını bir araya getirdik.

Aksam.com.tr'den Merve Kantarcı Çulha'ya açıklamalarda bulunan Dr. Öğr. Üyesi Ece Yiğit, dondurmanın yaz kış faydalı olduğunu vurguladı.

DONDURMA KIŞIN YENMEZ KLİŞESİ DOĞRU MU?

Dondurmanın karbonhidrat, yağ protein, birçok vitamin ve mineral bakımından zengin faydalı bir besin olduğunu ifade eden Medipol Üniversitesi Pendik Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü'nden Dr. Öğr.Üyesi Ece Yiğit, kışın dondurmanın faydalarını şöyle sıraladı:

"Kalsiyum, magnezyum, fosfor, demir, çinko, sodyum, potasyum gibi mineralleri ve ayrıca A, B, C, D, E, K vitaminlerini intiva etmektedir.

Sindirimi kolay olduğu gibi sindirim sistemini düzenleyici etkisi vardır. Dondurmanın kışın yenmesinin hastalığa neden olacağı veya soğuk havada kaldığımızda, üşüdüğümüzde hasta olacağımız düşüncesi yanlıştır.

Enfeksiyonlara neden olan bakteri, virüs, mantar gibi enfeksiyon etkenleridir.

Dondurmanın boğaz enfeksiyonlarına yol açtığına dair bilimsel bir kanıt yoktur.

Ancak hastayken çok soğuk su içmek veya dondurma yemek boğazda bulunan damarların vazokonstrüksiyona yani büzüşmesine yol açabilir ve bu durum da enfeksiyon ile mücadele eden immün sisteme ait hücrelerin bu bölgeye ulaşmasına engel olabilir. Dolayısı ile enfeksiyonun daha ağır seyretmesi söz konusu olabilir.

Dondurmanın neden olabileceği enfeksiyonlar solunum yolu enfeksiyonları değil gastrointestinal sistem enfeksiyonlarıdır.

Sokakta açık halde satılan, pastörize edilmemiş sütten yapılan dondurmalar hijyenik olmayabilir ve gastroenterite neden bakterileri içeriyor olabilirler. Bu nedenle mutlaka uygun şartlarda üretilmiş ambalajlı dondurmayı son kullanma tarihine dikkat ederek tüketmeliyiz.

Yaz kış tüketilmesinde hiçbir sakınca yoktur. İyi bir protein kaynağı olmakla birlikte yağ ve şeker de içerdiğinden fazla kalori almamak adına günlük porsiyona dikkat edilmelidir."

Sabahları 21 kuru üzümün 21 faydasına şaşıracaksınız

Aşk, mantık, intikam testi! Hangisi önde?

Faydalarını duyunca çayı limonlu içmek isteyeceksiniz