Kışın çok sıcak suyla banyo yapıyorsanız dikkat! Saç ve cilt için tehlike alarmı

Kışın birçok kişi çok sıcak suyla banyo yapıyor. Peki, bu durumun saça ve cilde zarar verdiğini biliyor muydunuz? ''Banyoda kalma süresi 15 dakikayı aşmamalıdır.'' diyen uzmanlar, kışın sıcak suyla gelen cilt sorunlarını anlattı.

IHA

Kışın çok sıcak suyla banyo yapmak saçtan cilde kadar çeşitli sorunlara yol açıyor. Kış aylarında saçların haftada 2-3 kez yıkanması gerektiğini belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Oğuz Küçükçakır, kışın sıcak suyla banyo yapmanın zararlarına dikkat çekti.

İHA'ya açıklamalarda bulunan Dermatoloji Uzmanı Dr. Oğuz Küçükçakır, kış aylarında saçların haftada 2-3 kez yıkanmasının ideal olduğunu söyledi.

SAÇLARI HAFTADA 2-3 KEZ YIKAYIN

Küçükçakır, kış aylarında saç bakımı için şunları söyledi:

"Banyoda kalma süresi 15 dakikayı aşmamalıdır. Çok sıcak suyla yıkanmaktan kaçınılmalıdır. Çinko piriton veya selenyum sülfit içeren şampuanlar tercih etmek yararlı olabilir. Banyo öncesinde E vitamini, zeytinyağı veya argan yağı içeren bakım yağlarının saçlı deride 1-2 saat bekletilerek kullanılması saçlarda yumuşaklık ve parlaklık sağlayacaktır. Dudaklarımızda yağ bezi bulunmaz, bu sebeple dudaklar cildin geri kalanına oranla daha fazla kurur ve çatlar. Bu yüzden dudakları yalamaktan kaçınmak, soğuk ve rüzgarlı günlerde dudakları bir atkı veya fular ile kapatmak, 15 faktör ve üzeri bir dudak koruyucu krem veya dudak balmı kullanmak ve bulunan ortamın nemini arttırmak dudaklarımız için olmazsa olmaz önlemlerdir."

KIŞIN CİLT KURULUĞU NASIL GEÇER?

Dermatoloji Uzmanı Dr. Oğuz Küçükçakır, kışın cilt kuruluğu ve çatlayan dudaklar için şunları önerdi:

"Cilt temizliği yaparken kullanılan antibakteriyel ve deodorantlı sabunlar cildin koruyucu yağ tabakasını soyarak yarardan fazla zarar verebilir. Bu sebeple kremli ve nemlendiricili hafif sabunlar veya gliserin, lanolin ve buna benzeyen yağ içerikli banyo yağları ve nemlendiriciler içeren duş jelleri kullanılmalıdır.

Yüz ve vücutta çok kuru ciltler için yağlı kremler, yağlı ve akneye meyilli ciltlerde ise su bazlı kremler tercih edilmelidir.

Bacaklar ve kollar daha kurumaya meyilli bölgeler olduğu için bu bölgelerde yağlı kremler tercih edilmelidir.

Nemlendirici kremler tercihe göre genellikle gliserin, vazelin, üre, laktik asit ve hyaluronik asit içerirler. Bu nemlendiriciler kuruluğu önlemek için soğuk havalarda sıklıkla ve tercihen banyo sonrası nemli cilde sürülmelidir.

Eğer cildiniz yağlı ise cildinizi daha fazla yağlandırmadan sadece nemlendirmek istiyorsanız 'komodojenik olmayan (noncomodogenic)' ürünlere yönelinmelidir. Bu ürünler ciltteki gözenekleri tıkamaz."

Mutluyken asla yapılmaması gereken 3 şey

Kahvaltıda peyniri ve kefiri eksik etmeyin! Enfeksiyona kalkan oluyor

Tatilde çocuklara İngilizce öğretmenin 3 kolay yolu