Kışın araç bakımı nasıl olmalı? 40 bin TL'lik masraftan kurtaracak öneriler

Araçlarda kışlık bakımın maliyeti aracın markasına göre değişiyor. Kışın unutulan ve basit gibi görünen bazı şeyler araçta 40-50 bin TL'lik hasara neden olabilir. İşte adım adım kış öncesi araç bakımının püf noktaları...

Herkesin aracı kendine göre kıymetli ve kendine uygun bir bakım rutini var. Fakat dikkat edilmesi gereken şey araçlardaki kış bakımı. Bazı sürücüler yazdan kalma alışkanlıkları terk edemiyor ve kışı da öyle geçirmeyi planlıyor. Bu durum araçlarda 40-50 bin TL'lik masraflara neden oluyor.

Araçlardaki kışlık bakım rutini aracın markasına göre değişiyor. Peki, en önemli bakım rutinleri neler olmalı?

ARAÇ BAKIMINDA MUTLAKA OLMASI GEREKENLER

Antifriz kesinlikle olması gereken bir şey ve çok önemli. Antifrizin olmaması nedeniyle motor donarsa 15-20 bin liralık hasar çıkabilir.

Yağ, filtre ve polen bakımları yapılmalı

Yağ bakımında özelliğine göre kışa uygun yağ kullanılmalı. Yağ bakımı sizi 40-50 bin TL'lik hasar masrafından kurtarabilir.

YAĞ DEĞİŞİMİ NE ZAMAN YAPILIR?

Araç üreticilerin tavsiyeleri doğrultusunda, kullanılan yağın türüne ve kat edilen kilometreye göre, aracınızın motor yağı yılda en az 1 kez yenilenmelidir. Bu üst sınır, eski araçlar için her 5.000 km'de bir, yeni araçlar içinse ortalama en fazla 20.000 km'de bir olarak düşünülebilir.

AKÜNÜZÜ KONTROL EDİN

Yine kışlık araç bakımını temel noktalarından biri araçların akü bakımlarıdır. Kış aylarında hava sıcaklıklarındaki düşüşler nedeniyle akü üzerinde olumsuz etki yaratabiliyor. Yapılan bir araştırmaya göre sıfır bir aracın üzerindeki akünün 5 yıllık bir ömrü var. Bu süreden sonra mutlaka bakıma girmeli ve değiştirilmeli. Ayrıca kış ayına girerken ve çıkarken de mutlaka bakımları yaptırılmalı.

LASTİK BAKIMINIZI YAPINIZ.

Özellikle karlı havalarda ve buz tutmuş yollarda aracınızın en önemli parçası lastikleridir. Aracınızın fren dengesini sağlayan anahtar parça olan lastiklerin iyi durumda olmaları önemlidir. Lastiğin havası ve diş durumları bu bakımdan önemli bir noktada yer almaktadır. Uzmanlar kış aylarında minimum 3 mm diş derinliğine sahip lastikleri tavsiye etmektedir. Bu nedenle kış aylarına giriş yaparken lastiklerinizi kışlık lastikler ile değiştirin. Aracınızda zincir bulundurun.

ARACINIZDA KIŞ ARIZA KİTİ BULUNDURUN

Kış aylarında özellikle uzun yolculuklarda başınıza gelebilecek aksilikleri hesaba katarak mutlaka yanınızda ilk yardım kiti, arıza kiti, yaşamsal kit bulundurun. Yani yansıtıcı yelek, uzun süre bozulmayan yiyecek - içecek, termal battaniye, soğuktan etkilenmeyecek ve acil yardım çağrısı için bir telefon, meşale tarzı malzemeler bulundurun.

ARACINIZIN SİGORTASINI KONTROL EDİN

Yaşayacağınız bir kaza durumunda sigortanızın verdiği hizmetleri mutlaka kontrol etmelisiniz. Yani yolda kaldınız ve sigorta şirketiniz size çekici hizmeti sağlıyor. Bu çok önemli bir durumdur. Bu nedenle sigorta hizmeti alırken hangi hizmetleri aldığını mutlaka bilin.

FREN KONTROLÜ

Genel bakım içerisinde mutlaka kontrolleri sağlanacaktır. Ancak yine de fren balata, disk ve hidrolik kontrollerini sağlayın.

GÜNLÜK ARAÇ BAKIMINDA NELER YAPILIR?

Lastik hasar kontrolü

Lastik hava basıncı kontrolü

Yakıt seviyesi kontrolü

Motor yağı kontrolü

Radyatör suyu kontrolü

Işık ve aydınlatma sistemlerinin kontrolü

İkaz lambalarının kontrolü

Fren hidrolik yağı kontrolü