Kış hazırlığı Bosna mutfağından! Ajvar sosu tarifi

Kışlık konserve hazırlıkları tüm hızıyla sürüyor. Patlıcan, biber domates derken Boşnak mutfağına da göz atalım dedik. Ajvar, kahvaltılık, kızartma, et yemeklerinde rahatça kullanabileceğiniz Boşnak usulü bir sos tarifi. Peki ajvar nasıl yapılır? İşte tadına doyum olmaz ajvar sosu tarifi...

Ajvar sosu lezzeti nedeniyle çok seviliyor. Ajvar Bosna mutfağının lezzetli yemeklerinin sırrı. Peki ajvar nasıl yapılır? İşte tadına doyum olmaz ajvar sosu tarifi...

AJVAR SOSU MALZEMELER

*5 büyük boy Patlıcan

*8 büyük boy Kapya

*5 büyük boy Domates (Püreleyin)

*1 büyük boy Soğan (İnce doğrayın)

*7-8 diş Sarımsak (ince doğrayın)

*1'er tatlı kaşığı Tuz, Pul Biber (Çeşitlendirebilirsiniz)

*Zeytinyağı

YAPILIŞI

Patlıcan ve kapyaları közleyin, soyun. İnce doğrayın. Soğan ve sarımsağı zeytinyağında tavada kavurun. İçine önce pürelenmiş domatesi ekleyin, suyunu çekene kadar kavurun. Sonra közlenmiş kapya ve patlıcanları atın, kavurun. Tuz ve baharatları ekleyin. Sos suyunu çekince hepsini blenderdan geçirin. 10-15 dakika daha kısık ateşte kavurup pişirin.

Piştikten sonra sıcakken kavanozlara doldurun. Üzerine 1'er yemek kaşığı zeytinyağı gezdirin. Kapakları sıkıca kapatıp ters çevirin. Soğuyunca buzdolabında ya da serin, güneş almayan bir yerde muhafaza edin. Kullandığınız kavanozu mutlaka buzdolabına koyun.

Not: İçine koyacağınız kavanozları kaynar sudan geçirip Ajvarı öyle koyun.

Bu yaz bol bol yapıp kışa hazırlayın.

Afiyetler olsun.