KADİR TEKİN
Elma sirkesi en sık kullanılan sirke türü. Peki, elma sirkesi nasıl yapılır? Kış ayında çok tüketilen elmaların kabukları hem besleyici hem de sirkenin ana malzemesi olabilir. İşte ev harcamalarınızda sirkeden tasarruf etmenizi sağlayacak birkaç ipucu hazırladık.
ELMA SİRKESİ TARİFİ
Elma kabuklarını su ve şekerle karıştırıp elde ettiğiniz sıvıyı temiz bir pamuklu bezle süzün. Tüm sıvıyı çıkarmak için iyice sıkmayı unutmayın.
Sıvıyı cam kavanoza dökün, ancak kavanozun kapağını kapatmayın. Yüzeye temiz bir pamuklu bez koyun ve bir lastik bantla kabın kenarına sabitleyin. Bu sayede hava, sıvıyla rahatça temas edebilir ve onu sirkeye dönüştürebilir.
Son olarak kavanozu en az üç hafta boyunca karanlık, oda sıcaklığında bir yerde saklayın; karışımı her gün çalkalayın ve bitince bir şişeye veya sprey şişesine aktarın. Karışımınızın elma sirkesine dönüşmesi zaman alacaktır.
ELMA SİRKESİ NERELERDE KULLANILIR?
Elde edilen sirkeyi evinizin temizliğinde kullanabileceğiniz gibi kumaş ve yüzeylerdeki lekeleri çıkarmak için de kullanabilirsiniz.
Kireç önleyici özelliği sayesinde mat camların parlatılmasında, çaydanlık ve duş duvarlarının temizliğinde, ütülerin kireçten arındırılmasında kullanılabilir.
Buzdolabınızı temizlemek veya oda kokusunu gidermek için kullanabileceğiniz gibi, termos ve diğer kaplardaki kötü kokuları gidermek için de kullanabilirsiniz.
ELMA SİRKESİNİN 3 FAYDASI
Glikoz ve insülin seviyelerini iyileştirebilir
Tokluk hissini artırabilir ve kalori alımını azaltmaya yardımcı olabilir
Kilo ve vücut yağını azaltabilir
Kolesterolü dengeleyebilir