Domatesin faydaları saymakla bitmediği gibi birçok çeşidide mevcut. Peki, sağlık için kırmızı mı pembe domates mi tüketilmeli? Kalp sağlığı prostat başta olmak üzere birçok kanser türünden koruyan domatesin pempe renkli olanının daha faydalıymış gibi gösterilmesinin yanlış olduğunu belirten uzmanlar, kırmızıyla pembe arasında besin değeri ve fayda açısından hiçbir fark olmadığını söyledi. Buna göre pişirildiğinde etkisi daha da artan domatesin tüm türlerinin likopen açısından aynı.
DOMATESİN FAYDALARI
Antioksidan deposu olan domates kanser, kalp ve kolesterol gibi hastalıklarda fayda sağlar
Kemikleri güçlendirir
Domates B6, A, C, K vitamini, magnezyum, potasyum, fosfor ve bakır için iyi bir kaynaktır
Domateste yoğun olarak bulunan K vitamini, kanın pıhtılaşmasında ve kalsiyumla beraber kemik sağlığını korumada büyük önem taşır
Özellikle prostat kanserini önlemede etkilidir
Düşük kalorili ve lifli yapısı, yağ içermemesi nedeniyle kilo vermeye yardımcıdır
Lifli yapısı sayesinde mide ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur
Kabızlığı giderir
DOMATES NASIL TÜKETİLMELİ?
Pişmiş domatesin daha faydalı olduğu belirtilirken, pişmiş domatesten çiğ domatese göre daha fazla likopen alındığı ifade ediliyor.
Sabah kahvaltısında haftanın 2 günü bol domatesli menemen yapabilirsiniz.
Yaptığınız tüm yemeklere fazladan domates ekleyebilirsiniz.
Çorba seçimlerinizi daha çok domates çorbasından yana kullanabilirsiniz.
Ara öğünlerde domates suyu içebilirsiniz.
Makarnalarınızın üstüne krema sos yerine baharatlarla zenginleştirilmiş domates sos hazırlayabilirsiniz. Bu şekilde kilo kontrolü de yapmış olursunuz.