Kırmızı alarm! Çocuklarda yayılan salgın hastalık endişe yarattı! 9 çocuk öldü

Nedeni bilinmeyen çocukluk çağı hepatiti vakaları dünya çapında endişeye neden oldu. Sadece bir ayda yüzlerce çocuk hastalıktan etkilendi, dokuzu öldü ve 38'i organ nakli olmak zorunda kaldı. Peki, çocukluk çağı hepatiti nasıl bir hastalık?

Çocukluk çağı hepatiti vakaları veya şüpheleri dünya çapında artıyor. Özellikle çocukları etkileyen bu karaciğer iltihabı, bilim camiasını giderek daha fazla endişelendiriyor ve kökeni üzerine düşünme yolları araştırılıyor .

Dünya basınında yer alan haberlere göre özellikle çocukluk çağı hepatit vakalarının artmasından endişe duyan Dünya Sağlık Örgütü, virüs hakkında bilinenleri belirtmek için özel bir rapor yayınladı .

SALGIN YAYILIYOR

Uluslararası kuruluş, "5 Nisan ile 26 Mayıs 2022 arasında, 33 ülke tarafından çocuklarda etiyolojisi bilinmeyen 650 olası akut hepatit vakası DSÖ'ye rapor edildi" diye açıklıyor. Vakaların çoğalma hızı oldukça dikkat çekici. Bir aydan biraz fazla bir süre içinde, salgın olağanüstü bir şekilde yayıldı.

Avrupa en çok etkilenen bölgelerden biridir. DSÖ, "Bildirilen vakaların çoğunluğu Avrupa Bölgesi'nden, 22 ülke Birleşik Krallık ve Kuzey İrlanda için 222 vaka ile ilgilidir" diye devam ediyor. Santé Publique France'a göre, Fransa'da "iki olası vaka bildirildi ve 4'ü soruşturma altında" .

9 ÇOCUK ÖLDÜ

Yaygın yayılmasına ek olarak, bu infantil hepatit salgını bazen etkilenen çocuklar için ciddi bir tehlike oluşturur. Dünya Sağlık Örgütü, "650 olası vakadan en az 38'inin (%6) organ nakli gerektirdi ve dokuz ölüm bildirildi (%1)". Tüm vakaların neredeyse %75'i beş yaşın altındaki çocukları ilgilendiriyor.

Bugün bile bu akut hepatitlerin kökenini belirlemek zor. Bazı araştırmalardan sonra, sağlık yetkilileri hala izleri ekarte edip diğerlerini tercih edebildiler. DSÖ, "Laboratuvar testleri bu çocuklarda hepatit A ve E virüslerini hariç tuttu. SARS-CoV-2 ve/veya adenovirüs birkaç vakada tespit edildi." diye temin ediyor. Durumun ciddiyeti ile karşı karşıya kalan DSÖ ve bazı ortakları, hastalıkla ilgili araştırmaları hızlandırdı.

Çocuk nöroloji uzmanı uyarıyor: "Çocuk 3 yaşında ama konuşamıyor" diyorsanız dikkat

Bu hatalar ölüme neden oluyor! Heimlich manevrasını öğrenin