Evde lahmacun yapmak artık çok basit. Sadece birkaç püf noktasına hakimseniz gerisi kendiliğinden geliyor. 40 yıla aşkın süredir lahmacun işiyle uğraşan bir taş fırın ustası lahmacunun içi hazırlanırken mutlaka kuyruk yağının ilave edilmesini öneriyor.
Taş fırın ustasının kuyruk yağını önermesinin sebebi kuyruk yağı lahmacuna hem lezzet katıyor hem de dağılmamasını sağlıyor.
Uzman doktor Canan Karatay'ın kuyruk yağına yönelik olumlu tavsiyelerinden sonra talep iyice arttı. Doğal olması ve sağlığımız açısında faydalı olması kuyruk yağına olan talebi artırdı.
Uzman Doktor Canan Karatay katıldığı bir sabah programında izleyenlerin sorularını yanıtladı. Bir seyirci kendisine ''kuyruk yağını çok seviyorum fakat kolesterolüm var, şekerim var, tansiyon hastasıyım ve bir kerede kalp krizi geçirdim. Sizce kuyruk yağını yememeli miyim?'' diye sordu. Uzman Doktor Canan Karatay ise kendisine ''asıl kuyruk yağını yemediğin için bu hastalıklar sende var. Şekeri, zararlı yağları, sağlıksız gıdaları bırak kuyruk yağını yersen kalbine faydası olur.'' ifadelerini kullandı.
Lahmacunun faydalarını saydıktan sonra şimdi gelelim ihtiyacımız olan malzemelere ve nasıl yapıldığına. Öncelikle malzemelerimizi yazalım;
(Belirtilen ölçeklerle toplam 35 adet lahmacun çıkıyor)
750 gr. kıyma (az yağlı dana veya kuzu size kalmış)
150 gr. kuyruk yağı (çekilmiş şekilde)
5 adet kuru soğan
5 adet domates (menemenlik domates sosunuz varsa oda olur, orta boy kavanoz yeterli gelir)
5 adet çarliston
5 adet sivri biber
3 adet kapya kırmızı biber
Yarım demet maydanoz
3 dolu yemek kaşığı biber salçası (tepeleme)
5-6 diş sarımsak
1 su bardağı sıvı yağ
Pulbiber
İsot (isteğe bağlı)
Karabiber
Tuz
Öncelikle kuyruk yağınızı kıymanız ile birlikte makinede çektirin.
Sonra soğanı, sarımsağı, biberleri, domatesi ve maydanozu robottan geçirin.
Robottan geçirilmiş malzemelerinizi derin bir kaba alın üzerine kıyma- kuyruk yağı karışımını, sıvı yağı, salçayı ve baharatlarını ilave edin. Lahmacun içimiz hazır.
Şimdiden afiyet olsun.
Evde lahmacun yaparken başarılı sonuçlar elde etmek için dikkat etmeniz gereken üç nokta;
Hamur Hazırlığı: İyi dinlenmemiş ve mayalanmamış hamur maalesef ince ve çıtır olmayacaktır.
İç Harcın Hazırlanması: Lahmacun harcını hazırlarken kıymanın taze olmasına ve sebzelerin ince doğranmasına özen gösterin. Harcı iyice karıştırarak tüm malzemelerin birbirine karışmasını sağlayın. Harcı fazla sulu yapmamaya dikkat edin, aksi takdirde lahmacunun hamuru yumuşayabilir.
Harcınız fazla sulu olmamalı, kıyma mutlaka taze olmalı, kıyma ve diğer sebzeler birbirine iyi karışmış olmalı.
Pişirme: Lahmacun yüksek sıcaklıkta ve kısa sürede pişirilmelidir. Böylelikle çıtır ve lezzetli olacaktır. Fırını önceden açmanız önemle tavsiye edilir.