Kıriş nasıl yapılır? İşte kırişin tarifi...

“Kıriş Nasıl Yapılır?” sorusunun cevabı vatandaşlar tarafından oldukça merak edilmiştir. Kıriş, Hakkari mutfağına ait bir yemek çeşididir. Hakkâri yemeklerinde kullanılan en temel iki malzeme, coğrafyanın öncelikli olarak hayvancılığa elverişli olmasından dolayı et ve yine dağların ve yüksek yaylaların Hakkâri halkına bir armağanı olan doğal otlardır. Hakkâri, dağlara yaslanmış bir şehirdir ve doğada yetişen her şey, burada yaşayan insanların öncelikli besin kaynağını oluşturur.

Kıriş, Hakkari’de tadılması gereken bir yemektir ancak birazdan vereceğimiz tarifle en az kendi yöresinde yiyeceğiniz kadar lezzetli bir yemek elde etmiş olacaksınız. Bu yemeği sevdiklerinize yapabilirsiniz. Eminiz ki çok beğeneceklerdir. Kıriş, içeriğine bakıldığı zaman tok tutacak bir yemektir. Bu yüzden yanına çok ağır yemekler tercih edilmemesini tavsiye ederiz. İçeriğinde de Hakkari ve yöresinde kullanılan malzemeler bulunmaktadır. Şimdiden afiyet olsun. 

KIRİS TARİFİ İÇİN MALZEMELER

  • 500 gr kemikli et
  • 2 büyük kuru soğan
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 2 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 3 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 su bardağı besni üzümü
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı ceviz içi
  • 1 su bardağı sumak
  • Nane
  • kekikTuz
  • karabiber
  • kırmızı pulbiber
  • İÇLİ KÖFTE MALZEMESİ:

  • 500 gr orta yağlı kıyma
  • 2 su bardağı pirinç
  • Tuz
  • İÇ MALZEMESİ:

  • 500 gr kıyma
  • 1 soğan
  • 1 çorba kaşığı sıvıyağ
  • Yarım su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
  • Nane
  • kekik
  • kimyonTuz
  • karabiber
  • kırmızıbiber
  • KIRİS NASIL YAPILIR?

    Nohudu, 2 su bardağı pirinci ve ceviz içini akşamdan ayrı kaplarda ıslatın. Ertesi gün nohutun suyunu değiştirip haşlayın. Üzümü bol suyla yıkayıp 1 saat suda bekletin. 1 su bardağı sumağı 3-4 bardak kaynar suda 15 dakika bekletip suyunu süzün. Bir tencerede kemikli eti pişirin.

    İç malzeme için; soğanı temizleyip küp küp doğrayın. Tavada sıvıyağı kızdırıp kavurun. Kıyma ve baharatları ilave edip kavurmaya devam edin. Ceviz içini ekleyip tavayı ocaktan alın ve soğumaya bırakın.

    İçli köfte için; pirinci robottan geçirin. Kıyma ve tuz ilave edip yoğurun. Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Elinizi ıslatıp parçaları yuvarlayın. Baş parmağınızla ortasını çevirerek açın. Hazırladığınız iç malzemeden 1 kaşık koyup köfteyi kapatın. Malzeme bitinceye kadar işleme devam edin.

    İki soğanı temizleyip küp küp doğrayın. Büyük bir tencerede tereyağı ve sıvıyağı kızdırıp soğanı kavurun. 3 kaşık domates salçasını ekleyip karıştırın.

    Tencereye sırasıyla, tuz, baharat, sumak suyu, kemikli et, nohut ve ceviz içini ilave edin. Su kaynayınca köfteleri ve üzümü ekleyin. Kısık ateşte 1 saat pişirin. Sıcak olarak servis yapın.

    Afiyet olsun.