AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA
Yüksek oranda asidik baz içerek ısırgan otu, cildi tahriş eder. Ancak doğru kullanıldığında kireçlenme ve eklem ağrılarını bitirir. Eldivenle toplanan ısırgan otu alternatif tıbbın vazgeçilmezidir. Asya ülkelerinde sıklıkla hastalıkların şifası için kurutularak kullanılır. Üzerindeki dikene benzeyen yapının içeriğinde yakıcı madde barındırır. Bu yakışı madde vücutta iltihaplanmanın artmasını engeller. Bu maddeler histamin ve formik asittir. Isırgan otu yapışan araştırmalarda prostat rahatsızlığını engellediği tespit edilmiştir.
* Barındırdığı formik asit, kanser bileşenlerinin önüne geçer. Hücrelerin ilk günkü yapısına çeviren formik asit, deformasyonu engeller. Böylece kanserli hücrelerin aktivitesini azaltır.
* Isırgan otu anne sütünü artıran besinler arasında yer alır. Günde sadece bir bardak ısırgan otuyla artan anne sütü ayrıca yüksek oranda antikansorejen bir madde olur. Bu da bebeğin sağlığını olumlu etkiler.
* Cildi tahriş ettiği kadar cildi yenileyen özelliği de vardır. Savaş sırasında yaranın mikrop kapmaması için zeytinyağı ve ısırgan otunu bir havanda iyice döverek krem kıvamına getirilir. Yaranın üzerine konularak mikrobun dağılması engellenir. Yara daha hızlı iyileşir.
* Kaynatılan kuru ısırgan otu yıkanma suyuna eklendiğinde saç diplerindeki hücreleri yenileyerek güçlenmesini sağlar. Yıpranma dökülme gibi sorunların yaşanma riskini düşürür.
* Sık sık kemik ve kas ağrısı çekenler için tam bir şifadır. Günde bir bardak ısırgan otu çayı tüketerek kas ve kemiklerde ağrıya neden olan iltihabı kurutur. Kemik yapısını güçlendirir.
* İdrar yolu enfeksiyonu hayat kalitesini düşüren ağrılı bir sağlık sorunudur. Bunun önüne geçmek için de ısırgan otu fayda sağlar.
* Sağlıklı bir kan dolaşımını sağlayarak damar ve kalp sorunlarının yaşanmasının önüne geçer. Damarların sertleşmesini önler.
* Vücutta ayak bileklerinde toplanan ödem zamanla dengesiz kilo sorununa yol açar. Ancak ısırgan otu ödem birikimini engeller.
* Böbrek ve mesane de oluşma riski olan taş ve kum gibi sağlık sorunlarının riskini azaltır.
Isırgan otu yöresel olarak çorba formunda tüketilir. Ancak en sık çay olarak tercih edilir. Ancak ısırgan otu çayı demlenirken dikkat edilmesi gereken püf nokta var. Isırgan otu kesinlikle kaynatılarak tüketilmemeli. Kaynatılmış bir su bardağının içerisinde bir çay kaşığı kadar ısırgan otu atın ve demlenmesini bekleyin. Akabinde süzerek tüketin.