HATİCE GÖVENÇ
Doğanın sunduğu en değerli armağanlardan biri olan adaçayı çiçeği, son yıllarda altınla yarışan fiyatıyla gündemde. Ancak bu bitkiyi değerli kılan yalnızca fiyatı değil, toplama saati.
Aktarlara göre adaçayının şifalı etkisi, yalnızca sabah erken saatlerde, henüz güneş tam yükselmeden toplandığında ortaya çıkıyor.
Günün ilerleyen saatlerinde toplandığında içeriğindeki uçucu yağ oranı azaldığı için, bitkinin tıbbi etkisi de büyük ölçüde kayboluyor.
NEDEN SADECE SABAH TOPLANIYOR?
Bitki uzmanları bu durumun sebebinin sabah saatlerinde adaçayının yağ oranının daha yüksek olmasıyla açıklıyor. Hatta uzmanlar, kekik, melisa gibi aromatik bitkilerin de sabah toplanmasını tavsiye ediyor.
Bu nedenle özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde üreticiler, bitkileri gün doğmadan toplamayı gelenek hâline getirmiştir.
EKONOMİK DEĞERİ DUDAK UÇUKLATIYOR
Son yıllarda dünya genelinde doğal ve organik ürünlere olan talep artınca, adaçayı çiçeğinin kilosu adeta altınla yarışır hâle geldi.
Kilosu 800 ila 1.500 TL arasında alıcı buluyor.
İhracatta özellikle Almanya, Fransa ve Japonya büyük talep gösteriyor.
Kurutulmuş hali çay, yağ ve kozmetik üretiminde değerlendiriliyor.
ADAÇAYININ FAYDALARI
Uzmanlara göre sabah erken saatlerde toplanan taze adaçayı çiçeği:
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Boğaz ağrısı ve öksürüğe iyi gelir.
Zihinsel yorgunluğu azaltır, konsantrasyonu artırır.
Doğal bir antioksidan olarak vücudu toksinlerden arındırır.
Ayrıca adaçayı yağı, cilt bakımında doğal antiseptik olarak da kullanılmaktadır.
TOPLAMA VE TÜKETİME DİKKAT!
Uzmanlar, bitkinin yanlış zamanda veya yüksek sıcaklıkta toplanmasının etken maddeleri azalttığını, dolayısıyla tedavi edici etkisini yitirdiğini belirtiyor.
Ayrıca aşırı tüketim, tansiyon ve mide rahatsızlığı olan kişilerde yan etkilere yol açabilir.