AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA
Bazı besinler hem beyin hem de vücut sağlığını koruyor. özellikle alzaymır gibi beyin hastalıklarından korunmak istiyorsanız sofrada mutlaka mantara yer açın. Çünkü mantarın bir fincanı bile kısa sürede beyni etkiliyor. Aynı zamanda güçlü bir D vitamini kaynağı. Birçok yemek çeşidi yapılan mantarın fiyatı 60-80 ve 100 TL civarlarında değişiklik gösteriyor. İşte mantarın faydaları...
BEYİN SAĞLIĞINI KORUR
Araştırmacılar mantar yemenin hafif bilişsel bozukluk (MCI) üzerindeki etkilerini araştırmaya devam ediyor. MCI hafıza ve dil güçlüklerine neden olur ve sıklıkla Alzheimer hastalığının öncüsüdür. Singapur'da yapılan bir araştırmada, haftada iki fincandan fazla mantar yiyen katılımcılarda HBB gelişme riskinin yüzde 50 daha düşük olduğu görüldü. Sadece bir fincan yiyenler bile bir miktar fayda gördü. Katılımcıların yediği mantarlar arasında altın, istiridye, shiitake ve beyaz düğme mantarları vardı.
KANSER RİSKİNİ AZALTIR
Bazı çalışmalar mantarın kanser riskini azalttığını kanıtlamıştır. Bu çalışmaların sonucuna göre günde 1 fincan mantar yemek kanser riskinizi yüzde 45'e kadar azaltıyor. Mantarlar, hücresel hasarı önleyen veya yavaşlatan bir amino asit ve antioksidan olan güçlü bir ergotionin kaynağıdır.
YÜKSEK TANSİYONU ÖNLER
Sodyum ve yüksek tansiyon el eledir. Sodyum vücudun aşırı sıvı tutmasına neden olur ve bu da kan basıncını artırabilir. Sodyum alımınızı azaltmak için yemeklerinize mantar ekleyebilirsiniz.
KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜR
Mantarlar kırmızı etin mükemmel bir alternatifi olup kalori, yağ ve kolesterolü en aza indirir. Araştırmalar, özellikle shiitake mantarlarının kolesterol seviyelerini düşük tutmaya yardımcı olduğunu gösteriyor. Kolesterol üretimini engelleyen, kolesterolün emilmesini engelleyen ve kanınızdaki toplam kolesterol miktarını düşüren bileşikler içerirler.
D VİTAMİNİ KAYNAĞI
D vitamini, güçlü kemikleri korumak ve oluşturmak için vücudunuzun kalsiyumu emmesine yardımcı olur. Birçok kişi D vitamini almak için takviyelere veya güneş ışığına güvenir, ancak bu besin maddesini beslenme yoluyla almak istiyorsanız cevap mantar olabilir. D vitamini kaynağı olan tek ürün türüdür.
BAĞIRSAKLARI İYİLEŞTİRİR
Bağırsaklarınızı sağlıklı tutmanın bir yolu, mantar gibi probiyotiklerin kullanımıyla o bölgedeki sağlıklı bakterilerin büyümesini teşvik etmektir. Araştırmalar, en bol karbonhidrat olan mantar polisakkaritlerinin sağlıklı bakterilerin büyümesini teşvik ettiğini göstermektedir. Pek çok gıda mide asidiyle parçalanırken, mantarlarda bulunan polisakkaritler mideden değişmeden geçer ve kolona ulaşarak burada bakteri üremesini teşvik eder.
BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR
Mantarlar bağışıklığı güçlendirir ve iltihabı azaltır.