Kilosu 500 TL! Sinop'ta yetişiyor! Avrupa'ya gidiyor, dünya mutfağı bayılıyor

Sinop'ta yetişen fesleğen diğer adıyla bolet mantarı Avrupa'ya ihraç ediliyor. Avrupa mutfağında bu mantara yoğun talep olduğunu söyleyen mantar alıcısı Ali Yılmaz, bolet mantarının kilosunun 500 TL olduğunu söyledi. Peki, bolet mantarının faydaları neler, nasıl tüketilir? Cevabı haberimizde...

IHA

Sinop'ta 'fesleğen', diğer adıyla 'bolet mantarı' sezonu açıldı. Yüksek potasyum, iyi miktarda lif, mineral ve bazı vitaminler içeren bu mantarın kilosu 500 TL.

Sinop'un Balıfakı köyünde yaşayan mantar alıcısı Ali Yılmaz, Sarıkum Tabiat Parkı girişinde mantar toplamak için gelen üreticilerden ürün kabul ediyor.

YURT DIŞINDAN YOĞUN TALEP

Yılmaz, taze ve küçük boyutlu birinci kalite mantarları kilosu 500 TL'den topladıklarını belirtirken, ikinci kalite ürünlerin ise kilosunu 150 TL'den satın aldıklarını ifade etti.

Toplanan mantarlar, ilk olarak temizlenip çeşitli işlemlerden geçiriliyor. Ardından, müşteri talebine göre taze veya dondurulmuş şekilde paketlenerek satışa hazır hale getiriliyor. Hazırlanan ürünler, yalnızca yurt içinde değil, yurt dışında da büyük ilgi görüyor.

Toptancılar, işlenmiş mantarları başta İtalya, Almanya ve Fransa olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihraç ediyor. Fesleğen mantarına özellikle Avrupa mutfaklarında büyük talep olduğu belirtiliyor.

Bölgede yaşayan vatandaşlar için önemli bir geçim kaynağı haline gelen mantar sezonu, her yıl yüzlerce kişinin doğadan toplama yaptığı bir dönemi kapsıyor. Mantar alıcısı Ali Yılmaz, "Sezon yeni başladı, şu anda mantarlar küçük boyutlu ama oldukça taze. Kaliteli ürünleri yüksek fiyattan alıyoruz. Köylümüz kazanıyor, biz de Avrupa'ya kaliteli ürün göndermiş oluyoruz" dedi.

BOLET MANTARININ FAYDALARI

Yüksek potasyum, iyi miktarda lif, mineral ve bazı vitaminler içerir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Anti-inflamatuar yani iltihap giderici etki potansiyeli vardır.

Kan şekeri ve lipid profilini (kolesterol vb) olumlu yönde etkiler.

Düşük kalorili ve doygunluk hissi veren bir seçenek olabilir; diyet yapanlara avantaj sağlayabilir.

NASIL TÜKETİLİR?

Taze toplandığında hızla tüketilmesi öneriliyor; çünkü mantarlar hızla bozulabiliyor.

Yörede mantar olarak "sote", "mantarlı makarna", "ızgara mantar" gibi tariflerle kullanılıyor.

UYARILAR VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Mantar güvenilir şekilde alınmalı. Zehirli benzer türler olabilir.

Toplandıktan sonra uygun şekilde saklanmazsa ya da gerektiği gibi pişirilmezse sağlık riski olabilir.

Mantar toplama sırasında çevresel etkiler, toprak ve ağaç tipi mantarın kalitesini ve güvenliğini etkileyebilir.

Herkesin bu mantarı aynı sağlık etkisiyle kullanabileceği garantisi yok; özellikle mantar alerjisi, karaciğer böbrek rahatsızlığı olanlarda dikkatli olunmalı.