IHA
Kilis'te kan yapmasıyla bilinen pekmez raflarda yerini aldı. Bölgedeki fabrikalarda ve evde çeşitli yöntemlerle yapılan doğal pekmezin kilosu 200-250 TL arasında satışa sunuluyor.
KİLİS'TE PEKMEZİN YAPILIŞI
Türkiye'de bağcılık yapılan kentlerden biri olan Kilis'te üzüm taneleri, suyunun sıkılması ve dev kazanlarda kaynatılması gibi farklı aşamaların ardından pekmeze dönüşüyor.
Bu yıl tane üzümün istediği değeri bulamadığını belirten üreticiler, üzümlerden pekmez yapmaya yöneldi. Musabeyli ilçesine bağlı birçok köyde pekmez üretim tesisi kuruldu.
İlçeye bağlı Uğurtepe köyünde kurulan pekmez üretim fabrikasında teknolojik imkanlarla üzüm pekmezi üretimi yapılıyor.
Üzüm bağlarından toplanan üzümler, fabrikaya getirildikten sonra ilk önce yıkanıyor. Çöpü ve dış kabuğu çıkarıldıktan sonra presle üzümün suyu çıkarılıyor.
Daha sonra üzüm dinlendirme tanklarında bekletildikten sonra kaynatılarak pekmez haline getiriliyor.
PEKMEZİN FAYDALARI
Enerji verir
Zekaya faydalıdır
Vücudu hastalıklara karşı korur
Dut pekmezi, mide hastalıklarına, özellikle de ülser şikâyetine karşı faydalıdır.
Kansızlığa iyi gelir
Astım ve bronşit hastalıklarına karşı yararlıdır.