Kilosu 250 TL! Kilislilerin ilacı! Doğal kan yapıcı

Kilis'te pekmez tezgahlara çıkmaya başladı. Kilosu 200-250 TL'den satılan pekmezin yapılışını merak edenler için adım adım pekmeze giden yolu anlattık. İşte kana iyi gelmesiyle bilinen pekmezin yapılışı...

IHA

Kilis'te kan yapmasıyla bilinen pekmez raflarda yerini aldı. Bölgedeki fabrikalarda ve evde çeşitli yöntemlerle yapılan doğal pekmezin kilosu 200-250 TL arasında satışa sunuluyor.

KİLİS'TE PEKMEZİN YAPILIŞI

Türkiye'de bağcılık yapılan kentlerden biri olan Kilis'te üzüm taneleri, suyunun sıkılması ve dev kazanlarda kaynatılması gibi farklı aşamaların ardından pekmeze dönüşüyor.

Bu yıl tane üzümün istediği değeri bulamadığını belirten üreticiler, üzümlerden pekmez yapmaya yöneldi. Musabeyli ilçesine bağlı birçok köyde pekmez üretim tesisi kuruldu.

İlçeye bağlı Uğurtepe köyünde kurulan pekmez üretim fabrikasında teknolojik imkanlarla üzüm pekmezi üretimi yapılıyor.

Üzüm bağlarından toplanan üzümler, fabrikaya getirildikten sonra ilk önce yıkanıyor. Çöpü ve dış kabuğu çıkarıldıktan sonra presle üzümün suyu çıkarılıyor.

Daha sonra üzüm dinlendirme tanklarında bekletildikten sonra kaynatılarak pekmez haline getiriliyor.

PEKMEZİN FAYDALARI

Enerji verir

Zekaya faydalıdır

Vücudu hastalıklara karşı korur

Dut pekmezi, mide hastalıklarına, özellikle de ülser şikâyetine karşı faydalıdır.

Kansızlığa iyi gelir

Astım ve bronşit hastalıklarına karşı yararlıdır.