Kilosu 180 TL! Kalbi çelik, kuru bağırsakları sünger gibi yapıyor

Bamyalar tarlalardan toplanmaya başladı. Pazarda kilosu 180 TL'ye satılan bamya bin derde şifa bir ürün. Vitamin ve minerallerle dolu olan bamya tam bir lef deposudur. Kalp dostu bamyanın faydaları haberimizde…

Bamya hasadına başlayanlar bamyanın faydasını araştırıyor. Pazarda kilosu 180 TL olan bamya bazı yerlerde daha uyguna da satılabiliyor. Bamya kalbe iyi gelmesiyle ve bağırsakları yumuşatmasıyla biliniyor. Bamya Canan Karatay'ın da önerdiği sebzelerin başında geliyor. Atatürk'ün de en sevdiği yemeklerden biri olarak biliniyor.

BAMYANIN FAYDALARI

Bamya toplaması zahmetli, pişirmesi zor bir ürün olsa da faydasından dolayı her türlü zahmete değen bir sebze. İşte kalpten bağırsaklara kadar etkisi olan bamyanın faydaları...

Kalp sağlığı: Bamya polifenoller içerir. Bu da bitkisel gıdalarda bulunan ve kalp sorunları ve felç riskini azaltan bir antioksidan türüdür.

Kolesterolü düşürür: Bamyadaki mukus, kolesterole bağlanabilir ve sindirim sırasında vücuttan atılmasına yardımcı olabilir. Bir çalışma, bamya tozu içeren yüksek yağlı bir diyetle beslenen farelerin kan kolesterol seviyelerinin daha düşük olduğunu buldu.

Kanserle savaşır: Bamya, antioksidanlar ve antitümör özellikleri olabilen lektin adı verilen bir protein içerir. Ancak kanser tedavisindeki potansiyelini anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Kemikleri güçlendirir: Bamya, kemik sağlığı için önemli olan kalsiyum ve K vitamini açısından iyi bir kaynaktır. Çalışmalar, K vitamini açısından zengin yiyecekler yemenin kemikleri güçlendirmeye ve kırıkları önlemeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Kan şekerini düzenler: Araştırmalar bamyanın kan şekeri seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olduğunu göstermektedir. Bir dizi çalışma bamyanın hipoglisemik etkilerini desteklemektedir. Bu, bamyanın sindirim sırasında emilen şekerleri sınırlaması nedeniyle meydana gelebilir.

Bağırsak sağlığını iyileştirir: Bamyadaki diyet lifi kabızlığı önlemeye ve şişkinliği azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca bamya, bağırsağınızdaki iyi bakterileri artırmaya yardımcı olan pektin adı verilen belirli bir lif türü içerir.

Hamilelikte faydalıdır: Bir fincan bamya, hamileler için önemli bir besin olan folatın günlük değerinin yaklaşık yüzde 15'ini içerir.

ATATÜRK'ÜN SEVDİĞİ USULE GÖRE ETLİ BAMYA TARİFİ

MALZEMELER

400 gram dana et

500 gram küçük bamya ( kurutulmuş)

Bir baş soğan

2 diş sarımsak

1 yemek kaşığı biber salçası

2 yemek kaşığı zeytinyağı

Tuz, fesleğen, nane, toz biber

YAPILIŞI

Kırmızı eti kuşbaşı kesin ve bir tencereye koyup kaynatın.

Öte yandan başka bir tencerede zeytinyağını koyup soğanları rendeleyin.

Sarımsak ve salçayı da ilave edip iyice karıştırdıktan sonra baharatları ve bamyaları koyun.

Üzerine 5 bardak su koyup kaynamaya bırakın.

35 dakika sonra eti ocaktan alın.

Suyunu süzün bir kez daha yıkayın bu kez bamyanın olduğu tencereye koyun.

Beraber 25 dakika daha kaynatın.

Etli bamyanız servise hazır!

Afiyet şifa olsun...