Kilosu 150 TL! Tansiyon, şeker, kalp için faydalı! Siirt'in doğal antibiyotiği

Yöresel lezzetler hem şifa dağıtıyor hem de damakta iz bırakıyor. Siirt'te yoğurdu kurutma yöntemi ile üretilen kurut, tansiyon, şeker, kalp hastalıklarına iyi geliyor. İşte Siirt'in doğal antibiyotiği kurutun tarifi ve faydaları...

IHA

Siirt'te çok meşhur olan kurut yörenin doğal antibiyotiği olarak öne çıkıyor.

Uzun süre muhafaza etmek amacıyla yoğurdu kurutma yöntemi ile üretilen kurut, emziren annelerin sütünü artıyor ve doğal antibiyotik olarak hastalıklara iyi geldiği belirtiliyor.

Kendine özgü tadıyla zamanın en çok tüketilen ürünlerin başında geldiğini ve son zamanlarda ürüne olan ilginin azaldığını belirten Siirt esnafından Hasan Akgül; kurutun tansiyon, şeker, kalp gibi hastalıklara iyi geldiğini söyledi.

KURUT TARİFİ

Kurutun özellikle soğuk geçen kış günlerinde sofralardan eksik olmadığını belirten Akgül, kurutun tarifini şöyle anlatıyor:

"Yüksek iklimli yaylalarda tereyağı yayıktan yapıldığı zaman yayığın altında kalan ayran ilk önce süzülüyor, odun ateşinde süzüldükten sonra kaynatılıyor. Kaynatıldıktan sonra şu kıvama alıyor. Bu da bir çeşit kuruttur. Bunun içinde katkı maddesi olarak bir tek kaya tuzu var. Kaya tuzuyla şu şekli alıyor. Ondan sonra güneşte kurutuluyor. Güneşte kurutulduğu zaman bakterilerle birlikte kurutuluyor. Laktik bakteri denilen bir bakteri türü bu ürüne ilave edildiği zaman daha da zenginleşiyor. "

KİLOSU 150 TL

Bu kurutun tıbben açıklanmış faydaları olduğunu söyleyen Akgül, kurutla ilgili şunları söyledi:

"Özellikle anne üstüne faydalıdır. Doğal antibiyotik diyebiliriz. Korona döneminde biz bunu çok tükettik. Bağışık sistemini gerçekten de kuvvetlendiriyor. Hastalıklarla savaşıyor. Bir nevi ilaçtır, yani doğal bir ilaçtır. Fiyatları şuanda kilogramı 150 TL ile 200 TL arasında değişiyor. Toptan 150 liraya veriyoruz. Perakende ise kilo işi 200 liraya veriyoruz."