AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA
Kilo vermek ya da mevcut kiloyu korumak için metabolizmanın sağlıklı işlemesi ilk şarttır. Metabolizma vücuda giren besinleri gerekli oranla enzimlere parçalayarak dağılımı sağlayan mevcut sistemdir. Ancak maruz kaldığı bazı alışkanlıklar ya da besinler bu süreci olumsuz etkiler. Bu da dengesiz kilo alınımını hızlandırır.
Kilo vermeye çalışırken kaloriden uzak durmak metabozlimanın enerji deposunu alt üst eder. Besinleri parçalamakta güçlük çeken metabolizma yavaşlar. Kilo vermek imkansız hale gelir. Bu yüzden vücudun ihtiyacı oranda kalori almanız şarttır.
EGZERSİZ YAŞAM EŞİTTİR KİLO!
Öte yandan uzun süreli hareketsiz yaşam da metabolizmayı etkiler. Özellikle uzmanlar doğum sonrası ya da ameliyat sonrası riskli bir durum söz konusu olmadıkça hastaların uzanmamaları yavaş yavaş adımlarla da olsa egzersiz yapmalarını tavsiye eder.
UYKU KİLO VERMEYE YARDIMCI OLUR!
Vücudun en sakin çalıştığı süre uyku süresidir. Baştan sona kendini yenileyen vücut metabolizma gibi sistemlerinde hareket seviyesini düzenlemelerinde yardımcı olur. Ancak düzensiz ve az uyku bu durumun yaşanmasını engeller. En az 6 en fazla 8 saat uyku süresini öneren uzmanlar bunun kilo vermede de etkili olacağını belirtiyor.
METABOLİZMAYI YAVAŞLATAN BESİNLER NELERDİR?
Asidik oranda yüksek olan besinler kilo verme dengesini bozar. Gün boyu patates tüketmeyen ancak sürekli limonlu suya maruz kalan metabolizma yavaşlar. Çünkü parçalayacak kalori bulmayan metabolizmanın hızı düşer.
Domates, kivi, bal, kuru meyve, sirke ve zeytinyağı gibi besinler doğadaki en sağlıklı besinler olmalarına rağmen kalori oranları düşük olmalarından kaynaklı metabolizmayı yavaşlatırlar. Öte yandan kalori oranı yüksek olan beyaz un, patates, havuç, yulaf ve mercimekte dengesiz tüketildiğinde bu kez metabolizmayı aşırı hızlandırır.
Uzmanlar metabolizmanın aşırı ya da yavaş çalışmasından çok dengeli çalışmasının kilo vermeye yardımcı olacağını vurgular. Bu yüzden gün içinde hazırlanan beslenme öğünlerini her iki maddenin de eşit olmasının fayda sağlayacağı uzmanlar tarafından açıklandı. Ayrıca fabrika çıkışlı şeker metabolizmanın alt üst olmasına neden olur.