Kilo vermek Kovid-19 belirtisi mi?

Son zamanlarda çevremizde Kovid-19 geçiren birçok kişide kilo kaybı olduğunu duyuyoruz. Peki, kilo vermek Kovid-19 belirtisi mi? Hastalığın kiloya etkisi nasıl? Aksam.com.tr'den Merve Kantarcı Çulha'ya açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, ''Kilo kaybı aşırı düzeyde olduğu zaman maalesef hastalık ağır geçiyor ya da tam tersi; hastalık ağır geçiyorsa kilo kaybı çok daha yoğun şekilde ortaya çıkabiliyor.'' dedi. İşte Kovid-19 ve kilo arasındaki ilişkinin detayları...

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Merve Kantarcı Çulha

Kovid-19'un bazı kişilerde kilo kaybına neden olması merak konusu oldu. Peki, kilo vermek Kovid-19 belirtisi mi?

Aksam.com.tr'den Merve Kantarcı Çulha'ya açıklamalarda bulunan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, Kovid-19 ve kilo kaybı arasındaki ilişkiyi anlattı.

Kovid-19'a bağlı olarak vücutta kilo kaybının olabileceğini belirten Medipol Mega Üniversite Hastanesi doktorlarından Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, şu bilgileri verdi:

"İnflamatör sürece bağlı olarak, vücutta kilo kaybı meydana gelir. Bu vücut kitlesinin yüzde 10'u, bazen de yüzde 10'undan fazla olabiliyor. Fakat daha sonra hastalığın geçmesiyle beraber bu kilo tekrardan yerine konuluyor. Aynı zamanda inflamatör sürecin enfeksiyonun oluşturduğu o yıkımın ötesinde iştahsızlık, oral alımını yani ağızdan alımın zayıflaması, yeterince kalorinin alınmaması nedeniyle de bu kilo kaybı oluyor. Fakat, o kadar süre yememenin yalnız başına açıklayacağı bir durum değildir. Bu nedenle inflamatör sürecin getirdiği gerekliliktir."

KİLOYA GÖRE HASTALIĞIN AĞIRLIĞI DEĞİŞEBİLİR

Kilo alımının yoğunluğunun kısmen hastalığın ağırlığıyla orantılı olduğunu belirten Akkoyunlu, şöyle devam etti:

"Kilo kaybının yoğunluğu kilo kaybı aşırı düzeyde olduğu zaman maalesef hastalık ağır geçiyor ya da tam tersi; hastalık ağır geçiyorsa kilo kaybı çok daha yoğun şekilde ortaya çıkabiliyor. Kovid-19'un yan etkileri açısından bakıldığında hasta geçişinin inflamatör açısından bakıldığı zaman çok çok ağır da olmayan konulardan bir tanesi çünkü çok daha ciddi yan etkileri var. Bu açıdan hasta olmadan kilomuzu da sabit tutarak aşı olmayı öneriyorum."