Kesin sonucu gösteren hamilelik testleri! Hamilelik testi ne zaman yapılır?

Hamile olduğunuzdan şüphe ediyorsanız hamilelik testi yaparak merakınızı giderebilirsiniz. Hamilelik testi yapmanın iki yolu var. Kan testi veya eczanelerden alabileceğiniz idrar testi ile hamile olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Peki, hamilelik testi ne zaman yapılır? Hamilelik testinin en doğru sonucu vermesi için uygun zamanda yapılması gerekiyor. İşte ''Hamilelik testi nasıl yapılır?'' sorusunun cevabı...

Hamilelik testinin ne zaman ve nasıl yapması gerektiği ile alakalı tüm detayları bir araya getirdik. Kadınların en çok araştırdığı konuların başında gelen hamilelik testlerini iki grupta anlattık. Evde yapılan hamilelik testleri, idrarda hamilelik hormonunun (hCG) olup olmadığını tespit edilmesi mantığına dayanır. Hamilelik testini eczanelerden satın almanız mümkün. Peki, hamilelik testi ne zaman yapılır, en doğru sonuç ne zaman elde edilir?

HAMİLELİK TESTİ NASIL YAPILIR?

Hamilelik testi yapmanın en bilinen iki yolu vardır. Bunlar kan ve idrar testleridir.

Kan testi nasıl yapılır?

Kan değerlerine göre belirlenen gebelik testini hastanelerde yaptırabilirsiniz. Kan testinde aranan hormon HCG hormonudur. Kanınızda bu hormona rastlandıysa pozitif yani hamilesiniz demektir. HCG hormonu bulunmadıysa negatif yani hamile değilsinizdir. Hastanede yapılan bu testler iğne yoluyla uygulanır.

İdrar testi nasıl yapılır?

İdrar testlerini uygulamak için test için kullanacağınız malzemeyi eczanelerden temin edebilirsiniz. Çeşitli marka ve fiyatta olan idrar gebelik testlerini uygulamak da bir o kadar kolaydır. Testi uygulamak için en uygun zaman dilimi sabahtır. İdrarınızı bir kaba koyun, test kutusundan çıkan şeridi kabın içine koyduktan sonra 3-4 dakika bekleyin.

İDRAR TESTİNDE TEK ÇİZGİ NE DEMEK?

İdrar test sonucu negatif, yani tek çizgi ise hamile değilsiniz demektir.

İDRAR TESTİNDE ÇİFT ÇİZGİ NE DEMEK?

İdrar test sonucu pozitif, yani çift çizgi ise hamilesiniz demektir.

HAMİLELİK TESTİ NE ZAMAN YAPILIR?

Hamilelik testleri eğer adetiniz en az 1 gün gecikmişse yüzde 90’a kadar doğru sonucu verir ancak kesin sonuç kan tahlili ile yapılır. Hamilelik testinde hamile olup olmadığınız idrar yoluyla atılan HCG gebelik hormonuyla anlaşılır.

Araştırmalara göre gebelik testinden en doğru sonucu almak için adet döneminizin 1 hafta geçmesi gerekir. 

Hamilelik testinin doğru sonucu vermesindeki ayrıntılarından biri de testin sabah uyandığınızda yapmanız. Çünkü tüm gece boyunca biriken idrar HCG hormonunu en iyi şekilde yansıtır.

TESTLER NE ZAMAN DOĞRU SONUCU VERMEZ?

İdrarda gebelik testi ilişkiden hemen sonraki günlerde sonuç veremez. Genellikle doğru sonuç verebilmesi için adet gecikmesi olana kadar bekleyip o günlerde testi yapmak gerekir.

Bunun sebebi, idrarda gebelik testi gebeliğe bağlı oluşan HCG hormonunun anne kanından idrara geçmesi sonucu idrarda saptanması mantığına dayanır. Gebelik yumurtlama zamanına yakın günlerde girilen ilişkiyle oluşabilir. Yumurtlama gününe yakın gerçekleşmiş bir ilişkiyle gebelik oluşsa bile bu gebeliğin rahime kadar ilerlemesi ve rahime yerleşmesi 6 - 10 gün kadar sürer.

Rahime yerleştikten sonra gebelikten salgılanan HCG hormonu anne kanına geçebilir. Hatta gebelik rahime yerleştikten sonra bu hormonun anne kanına ve oradan da annenin idrarına geçmesi de bir kaç gün alabilir. Bütün bunlardan dolayı kısacası yumurtlama zamanına yakın girilen bir ilişkiden sonra gebelik oluşursa bu gebeliğe bağlı salgılanan HCG hormonunun annenin idrarına geçmesi için neredeyse 15 gün kadar zaman geçmelidir. Bu da bir sonraki adet dönemine denk gelir, yani gebelik oluşmuşsa buna bağlı adetin gecikeceği zamana denk gelir.

O yüzden gebelik oluşma şüphesi olan bir ilişkiye girilmişse idrarda gebelik testi adet gecikmesi olunca yapılmalıdır. Bu testte gebelik çıkmazsa güvenilirliği arttırmak açısından 1 hafta sonra test tekrarlanmalıdır. Bu şekilde ilk testte %90 olan test güvenirliği ikinci test yapılırsa %95'lere kadar çıkar.

Testin pozitif (gebelik var) göstermesi negatif (gebelik yok) göstermesine göre daha güvenilirdir. Yine de her tür adet gecikmesinde test neyi gösterirse göstersin doktora başvurmalısınız çünkü test gebelik gösterse bile bu normal bir gebelik olmayabilir, dış gebelik olabilir. Test gebelik yok gösterse bile fark etmeden gebe olabilirsiniz.