Kemikleri çelik, kalbi saat gibi yapıyor! Kalsiyum kaynağı 3 besin

Kalsiyum kemiklerin dinamiği. Sağlam dokular için kalsiyum mutlaka gerekiyor. Peki kalsiyum eksikliğinin belirtileri neler? Günlük kalsiyum ihtiyacı nedir?

3 besin var ki kalsiyum oluşumunu tetikliyor. Kalsiyum eksikliğinde kilo vermek zorlaşıyor, görme hastalıkları artıyor. Özellikle gelişim çağında kalsiyum desteği sağlanmalı. İşte detaylar...

Kemik sağlığını korumanın doğal yöntemi!

Kalsiyum içerikli besinleri yeterince tüketmediğimizde D vitamini eksikliği, magnezyum eksikliği, kalsiyum eksikliği gibi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalırız. Ayrıca bazı kanser ilaçları ile kortikosteroid türü ilaçlar da kalsiyum düşüklüğüne yol açabilir.

KALSİYUM EKSİKLİĞİ VE BELİRTİLERİ

Kalsiyum içerikli besinleri yeterince tüketmediğimizde D vitamini eksikliği, magnezyum eksikliği ve kalsiyum eksikliği gibi sağlık sorunlarıyla karşılaşabiliriz. Ayrıca bazı kanser ilaçları ile kortikosteroid türü ilaçlar da kalsiyum düşüklüğüne yol açabilir.

KALSİYUM EKSİKLİĞİNİN BELİRTİLERİ

Kalsiyum eksikliğinin kendini gösterdiği belirtiler şunlardır:

Kemiklerin zayıflaması, tırnaklarda deformasyon ve kırılmalar, deride kuruluk

Kas ağrıları ve kramplar, tetani, kısmi ya da yaygın epileptik nöbetler

Ağız çevresinde ve parmaklarda uyuşukluk ve karıncalanma hissi

Çocuklarda dişlerin gelişim bozuklukları, diş çürümeleri

Uyku problemleri

Sık sık hastalanma

Kilo vermekte zorlanma

Adet öncesi ağrı ve şişkinliklerin artması

Katarakt ve görme bozuklukları

Kafa içi basınç artışı, mental durgunluk, sinirlilik, düşük entelektüel kapasite, kaygı ve kişilik bozuklukları, depresyon ve psikoz

GÜNLÜK KALSİYUM İHTİYACI

Vücudun günlük ihtiyacı olan kalsiyum miktarı yaş, cinsiyet, fiziksel aktivite düzeyleri ve diğer faktörlere göre değişiklik gösterebilir. Ancak, genellikle uzmanlar 19-50 yaş aralığındaki yetişkinler için günlük kalsiyum miktarının ortalama 1000 mg olduğunu söylemektedir.

Kemik sağlığını desteklemek ve sürdürmek için kalsiyum miktarını artırmak gerekebilir. Özellikle gelişim çağında olan çocuklar ve yaşlılarda kalsiyum ihtiyacı daha fazla olabilir. Peki, kalsiyum doğal yollarla nasıl alınır? Kalsiyum eksikliğinde hangi besinleri tüketmeye özen göstermeliyiz? İşte cevabı...

KALSİYUM KAYNAĞI BESİNLER

NOHUT

Kalsiyum açısından zengin olan nohut, sağlık bakımından da çeşitli faydalar sağlar. Yüksek bitki proteini ve diyet lifleri ile dikkat çeker. Nohut, antioksidan etkileriyle hastalıklara karşı savaşır ve kalsiyum ihtiyacını gidermek için vegan beslenme programlarında önemli bir yeri vardır.

SÜT

Kalsiyumun en önemli kaynağı süttür ve düzenli tüketilmesi kemik sağlığı için oldukça önemlidir. Kalsiyumun vücut tarafından etkili bir biçimde emilimi için D vitaminiyle birlikte alınması önemlidir. Bu yüzden, süt tüketirken ya da diğer kalsiyum içerikli gıdaları tüketirken, D vitamini de almaya dikkat etmek gerekiyor.

SUSAM

Kalsiyum bakımından oldukça zengin olan susam, özellikle tohumlarıyla kalsiyum ihtiyacını karşılamak için mükemmel bir seçenektir. 100 gr susam, bir yetişkinin günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamak için yeterlidir.